Bahamas Leaks: De 90 Belgen – Wat Neelie Kroes vergat aan te geven – De rol van Dexia

© .

Bahamas Leaks gunt een nieuwe kijk in de besloten wereld van de belastingparadijzen. Ook Belgen duiken erin op.

Na Offshore Leaks, LuxLeaks, SwissLeaks en de Panama Papers openbaart het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) met Bahamas Leaks opnieuw geheime informatie over de financiële wereld.

Meer dan 1 miljoen gelekte documenten van het Bahamaanse bedrijfsregister onthullen informatie over meer dan 175.000 offshores op de exotische eilandengroep in de Cariben. Knack, De Tijd en Le Soir onderzochten de Belgische connectie.

De Duitse krant Süddeutsche Zeitung kreeg een documentenlek in handen afkomstig van het bedrijfsregister op de Bahama’s, en deelde de informatie met ICIJ en zijn mediapartners. In de stapel met 1,3 miljoen documenten staan de namen van directeurs en een aantal eigenaars van de meer dan 175.000 vennootschappen, trusts en stichtingen die tussen 1990 en begin 2016 op de Bahama’s zijn opgericht.

Experta Trust Company (Bahamas) Ltd., een dochteronderneming van de toenmalige Dexia-groep, vormde op de Bahama’s jarenlang de schakel tussen overheid en tal van offshore bedrijven.

Minstens 90 Belgische burgers of inwoners zijn directeur of bestuurder (geweest) van een Bahamaanse offshore, zo blijkt uit gelekte documenten van het bedrijfsregister.

De Bahama’s, een eilandengroep ten noorden van Cuba, tellen minder dan 400.000 inwoners maar huisvesten meer dan 175.000 offshore bedrijven. Portret van een notoir belastingparadijs.

De Nederlandse politica Neelie Kroes (75), voormalig Eurocommissaris voor Mededinging en Digitale Agenda, was directeur van een offshore op de Bahama’s.

Anno 2016 stromen nog altijd miljoenen euro’s Belgisch ontwikkelingsgeld via notoire belastingparadijzen zoals de Bahama’s.

Partner Content