‘Derde verdachte’ Mourad Hamyd: ‘Ik ben in shock’

Politiekantoor van Charlesville-Mézières © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Mourad Hamyd, de 18-jarige Franse student uit Charlesville-Mézières die na de aanslag op de Charlie Hebdo-redactie als derde verdachte was genoemd, zegt dat de gebeurtenissen hem geschokt hebben.

Mourad Hamyd gaf zich woensdagavond aan bij de politie in Charlesville-Mézières, nabij de Frans-Belgische grens, nadat hij had vernomen dat zijn naam in het nieuws en op de sociale media aan het circuleren was. Vrijdag werd hij vrijgelaten.

School

Snel na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo was Hamyd genoemd als derde verdachte, naast de broers Said en Chérif Kouachi, die vrijdag werden doodgeschoten door de politie. Hij is de schoonbroer van Chérif.

De jongeman zat op het moment van de aanslag echter op school, zo bevestigden ook verschillende getuigen.

‘Geschokt’

In een interview met het Franse persagentschap AFP, in bijzijn van zijn advocaat en enkele familieleden, omschrijft Hamyd zichzelf als een doodgewone 18-jarige die bij zijn ouders woont.

‘Ik was overrompeld door de gebeurtenissen maar de politieagenten hebben mij heel correct behandeld,’ zei de student. ‘Ik ben in shock, de mensen zeiden vreselijke en verkeerde dingen over mij op de sociale media. De aanslag was gruwelijk en mijn gedachten zijn bij de slachtoffers.’

Ik hoop vooral dat dit mijn toekomst niet beïnvloedt, ik heb hier niets mee te maken

Mourad Hamyd aan AFP

Afstandelijke band

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom Hamyd, die tot voor woensdag een onbekende was voor het Franse gerecht, als medeplichtige werd beschouwd.

Hij had naar eigen zeggen een redelijk afstandelijke band met zijn schoonbroer Chérif. ‘Hij woonde in Parijs en bezocht ons zelden’.

Toekomst

Hamyd vreest nu dat de valse beschuldiging hem nog jaren zal achtervolgen. ‘Ik hoop vooral dat dit mijn toekomst niet beïnvloedt, ik heb hier niets mee te maken.’

Hamyds zus, die dus getrouwd is met Chérif, werd ook opgepakt en zaterdag vrijgelaten. Volgens haar familie is ook zij onschuldig.

Mars

De familie van Hamyd gaat de grote mars in Parijs niet bijwonen, maar wel een kleinere in Charlesville-Mezieres, als eerbetoon aan de slachtoffers. Volgens AFP zal Mourad hen niet vergezellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content