In een toespraak voor de American University in Washington verdedigde de Amerikaanse president Barack Obama opnieuw het onderhandelde nucleair akkoord met Iran en deed een oproep naar de Republikeinen om het goed te keuren.

Hij noemde de keuze waar de Congresleden volgende maand voor staan de belangrijkste sinds de stemming over de invasie in Irak in 2003. 'Meer dan een decennium later leven wij nog steeds met de gevolgen daarvan. Meer dan ooit moeten wij klaar denken in ons buitenlands beleid.'

Oorlog

Indien het Congres de overeenkomst zou afwijzen, zo zei Obama, 'heeft elke Amerikaanse regering die vastbesloten is Iran te verhinderen een kernwapen te verwerven slechts één optie: een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Ik zeg dit niet om te provoceren. Dat is een feit'.

Hij voegde eraan toe dat bij een afwijzing de geloofwaardigheid van de VS teniet wordt gedaan en dat het Congres 'enkel voor Iran het pad naar de (atoom)bom plaveit'.

Beter dan alternatief

Obama gaf toe dat het akkoord niet alle problemen oplost. Het biedt geen garantie voor een bilaterale toenadering. Ook erkende hij dat Iran gedeblokkeerde fondsen zal aanwenden om terroristische activiteiten te financieren. Teheran steunt terroristische organisaties zoals de Hezbollah 'en probeert onze partners in de Golf te destabiliseren'.

Maar het akkoord weerhoudt Teheran ervan atoomwapens te vervaardigen, ' want het kan het daarvoor benodigde plutonium niet verkrijgen'.

Een nucleair gewapend Iran is veel gevaarlijker dan een Iran dat geniet van het afschaffen van de sancties, aldus de machtigste man ter wereld.

Als Iran het akkoord schendt, dan kunnen de sancties volgens Obama meteen weer terug ingevoerd worden. 'Plutonium is niet iets dat je in een kast verstopt,' zei hij. 'Indien Iran vals speelt, dan kunnen en zullen hen pakken'. (KVDA)

Bekijk de belangrijkste passages uit de speech van Obama

In een toespraak voor de American University in Washington verdedigde de Amerikaanse president Barack Obama opnieuw het onderhandelde nucleair akkoord met Iran en deed een oproep naar de Republikeinen om het goed te keuren.Hij noemde de keuze waar de Congresleden volgende maand voor staan de belangrijkste sinds de stemming over de invasie in Irak in 2003. 'Meer dan een decennium later leven wij nog steeds met de gevolgen daarvan. Meer dan ooit moeten wij klaar denken in ons buitenlands beleid.' Indien het Congres de overeenkomst zou afwijzen, zo zei Obama, 'heeft elke Amerikaanse regering die vastbesloten is Iran te verhinderen een kernwapen te verwerven slechts één optie: een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Ik zeg dit niet om te provoceren. Dat is een feit'. Hij voegde eraan toe dat bij een afwijzing de geloofwaardigheid van de VS teniet wordt gedaan en dat het Congres 'enkel voor Iran het pad naar de (atoom)bom plaveit'.Obama gaf toe dat het akkoord niet alle problemen oplost. Het biedt geen garantie voor een bilaterale toenadering. Ook erkende hij dat Iran gedeblokkeerde fondsen zal aanwenden om terroristische activiteiten te financieren. Teheran steunt terroristische organisaties zoals de Hezbollah 'en probeert onze partners in de Golf te destabiliseren'.Maar het akkoord weerhoudt Teheran ervan atoomwapens te vervaardigen, ' want het kan het daarvoor benodigde plutonium niet verkrijgen'. Een nucleair gewapend Iran is veel gevaarlijker dan een Iran dat geniet van het afschaffen van de sancties, aldus de machtigste man ter wereld.Als Iran het akkoord schendt, dan kunnen de sancties volgens Obama meteen weer terug ingevoerd worden. 'Plutonium is niet iets dat je in een kast verstopt,' zei hij. 'Indien Iran vals speelt, dan kunnen en zullen hen pakken'. (KVDA)