‘De impeachment tegen Trump kan de Democraten in het gezicht ontploffen’

Willem Post: 'De polarisering is begonnen onder president Reagan, en Trump heeft het systeem geperfectioneerd.' © iStock
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘President Trump heeft het onderzoek naar de Russische inmenging proberen te beïnvloeden’, zegt Amerikakenner Willem Post (Clingendael Instituut).

18 april 2019

De Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller geeft zijn rapport vrij over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. President Donald Trump wordt niet vervolgd.

Willem Post: Trump vierde het rapport-Mueller als een enorme overwinning. Hij beweerde dat Mueller geen enkel bewijs had gevonden dat hij met Rusland had samengewerkt om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Toch is het niet zo eenvoudig. Of Trump zelf met Rusland heeft samengezworen, is moeilijk vast te stellen, maar verschillende van zijn medewerkers zijn daar wel voor veroordeeld. Bovendien heeft Mueller zich gehouden aan de traditionele regel dat een zittend president niet vervolgd kan worden, maar hij heeft de president zeker niet vrijgesproken.

Wat wrijft Mueller de president aan?

Post: Hij heeft een lijst van tien voorvallen opgesteld waaruit blijkt dat Trump het onderzoek naar de Russische inmenging heeft proberen te beïnvloeden. Zo heeft hij onder andere FBI-directeur James Comey ontslagen. Toch is het momenteel windstil rond de zaak, want de Democraten zijn tot de conclusie gekomen dat ze Trump er niet meer mee kunnen aanvallen.

Mueller heeft de president zeker niet vrijgesproken.

Trump beweerde van bij het begin dat het onderzoek een heksenjacht was en dat Mueller onbetrouwbaar is. Terecht?

Post: Ik heb in Washington met veel Democraten en Republikeinen gesproken, die me allemaal verzekerden dat Mueller onkreukbaar is. Maar wie niet in het straatje van Trump past, wordt onmiddellijk tot vijand gebombardeerd.

Trump heeft het rapport overleefd. Meer nog, zijn populariteit bleef grotendeels intact. Hoe kan dat?

Post: Het grote publiek kon moeilijk volgen, want de Russische inmenging was een redelijk complex dossier, dat zich afspeelde in een ondoorzichtige onlinewereld.

Natuurlijk is er ook de figuur Trump. Onlangs was ik op een van zijn bijeenkomsten. Daar bleek nog maar eens dat hij een meesterpopulist is: het leek wel alsof je bij een sekte was. Trump verketterde de Democraten en zei dat de media de vijanden van het volk zijn.

Sinds de Burgeroorlog is het land niet meer zo gepolariseerd geweest. Dat proces is begonnen in de jaren tachtig onder president Ronald Reagan, die zich voortdurend tegen het ‘verdorven’ Washington van het establishment keerde. Trump heeft dat geperfectioneerd. Bovendien hebben veel gewone Amerikanen het gevoel dat de Democraten hen in de steek gelaten hebben. Daardoor blijven ze Trump steunen, wat er ook gebeurt.

Ondertussen loopt er een impeachmentprocedure tegen Trump. Wat mogen we verwachten?

Post: Die zaak kan een grotere impact hebben, want ze is veel makkelijker te begrijpen: Trump heeft Oekraïne militaire steun beloofd als het een corruptieonderzoek zou voeren naar de zoon van Joe Biden, een van zijn belangrijkste Democratische tegenstanders. Toch is zo’n impeachment hoogst onvoorspelbaar, want het is geen juridisch proces dat zorgvuldig wordt opgebouwd, maar een politiek proces.

De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat Trump zich uit de neteligste situaties kan bevrijden. De Democraten beseffen ook dat het uiterst moeilijk wordt, maar ze hopen vooral Trump te beschadigen. Dat kan lukken, maar net zo goed kan het in hun gezicht ontploffen.

Partner Content