Na de passage van de cycloon Pam zijn sinds vorig weekend zestien doden geteld in Vanuatu. Dat melden de Verenigde Naties zaterdag. De VN voegen ook wel toe dat meer dan de helft van de bevolking van de eilandengroep door de ramp getroffen werd. Bovendien is er momenteel nog slechts voedsel en water voor een paar weken voorhanden.

Voedselpakketten

"Ongeveer 166.000 mensen, meer dan de helft van de bevolking van Vanuatu, zijn op 22 eilanden (van de 83, red.) het slachtoffer geworden van de cycloon Pam", zegt het coördinatiebureau voor humanitaire zaken (OCHA) zaterdag.

OCHA verklaarde ook dat de voedingsgewassen zeer zwaar getroffen zijn en dat de schade aan de kokosnoot- en bananenplantages een zeer grote impact zal hebben op lange termijn. "Tegen 26 maart zou voedsel uitgedeeld worden aan 162.000 mensen", klinkt het.

Elk huishouden krijgt dan een voedselpakket met 25 kilogram rijst, 5 blikken vlees en 10 pakken noedels, goed voor 15 dagen, aldus de VN. 11.800 huishoudens kregen al voedsel toegedeeld. De VN waarschuwen bovendien dat de watervoorraad zal opgeraken.

16 doden

Pam raasde vorige week donderdag en vrijdag met windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur over de eilandengroep. Volgens de VN werden 3.995 mensen ondergebracht in de 39 evacuatiecentra. 65.000 anderen hebben echter ook nog nood aan een tijdelijke opvangplaats. De regering van Vanuatu verwijt de internationale organisaties een gebrek aan coördinatie, en menen dat zo kostbare tijd verloren is.

Kort na de doortocht van Pam werd gevreesd voor honderden doden, maar na een evaluatie van de situatie op een twintigtal eilanden, lijkt het dodental lager dan verwacht. Eerst was er sprake van 44 doden, vervolgens 24. Daarna daalde het officiële aantal tot 13. Volgens de laatste balans van de VN zaterdag, is dat aantal opnieuw geklommen tot 16. (Belga/NS)

Na de passage van de cycloon Pam zijn sinds vorig weekend zestien doden geteld in Vanuatu. Dat melden de Verenigde Naties zaterdag. De VN voegen ook wel toe dat meer dan de helft van de bevolking van de eilandengroep door de ramp getroffen werd. Bovendien is er momenteel nog slechts voedsel en water voor een paar weken voorhanden."Ongeveer 166.000 mensen, meer dan de helft van de bevolking van Vanuatu, zijn op 22 eilanden (van de 83, red.) het slachtoffer geworden van de cycloon Pam", zegt het coördinatiebureau voor humanitaire zaken (OCHA) zaterdag. OCHA verklaarde ook dat de voedingsgewassen zeer zwaar getroffen zijn en dat de schade aan de kokosnoot- en bananenplantages een zeer grote impact zal hebben op lange termijn. "Tegen 26 maart zou voedsel uitgedeeld worden aan 162.000 mensen", klinkt het.Elk huishouden krijgt dan een voedselpakket met 25 kilogram rijst, 5 blikken vlees en 10 pakken noedels, goed voor 15 dagen, aldus de VN. 11.800 huishoudens kregen al voedsel toegedeeld. De VN waarschuwen bovendien dat de watervoorraad zal opgeraken. Pam raasde vorige week donderdag en vrijdag met windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur over de eilandengroep. Volgens de VN werden 3.995 mensen ondergebracht in de 39 evacuatiecentra. 65.000 anderen hebben echter ook nog nood aan een tijdelijke opvangplaats. De regering van Vanuatu verwijt de internationale organisaties een gebrek aan coördinatie, en menen dat zo kostbare tijd verloren is.Kort na de doortocht van Pam werd gevreesd voor honderden doden, maar na een evaluatie van de situatie op een twintigtal eilanden, lijkt het dodental lager dan verwacht. Eerst was er sprake van 44 doden, vervolgens 24. Daarna daalde het officiële aantal tot 13. Volgens de laatste balans van de VN zaterdag, is dat aantal opnieuw geklommen tot 16. (Belga/NS)