Conferentie brengt 2 miljard euro humanitaire hulp op voor Soedan 

Soedan

Op een donorconferentie in Parijs voor de situatie in het Afrikaanse land Soedan is maandag 2 miljard euro aan humanitaire hulp voor de burgerbevolking gemobiliseerd. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd. Om alle noden te vervullen, is volgens de Verenigde Naties 3,8 miljard euro nodig.

Voor de conferentie had de internationale gemeenschap 190 miljoen euro veil voor het door een burgeroorlog geteisterde land, of 5 procent van de noden. De EU-lidstaten tekenen voor 900 miljoen van de 2 miljard.

‘Deze steun zal toelaten om de dringendste noden te lenigen in de sectoren voeding, gezondheid, water, onderwijs, sanitaire voorzieningen en bescherming van de meest kwetsbaren’, zei Macron. Hij riep de strijdende partijen ook op het internationaal humanitair recht te respecteren en burgers te beschermen.

Er is ook snel een staakt-het-vuren nodig. Meer dan de helft van de Soedanese bevolking heeft dringend humanitaire hulp nodig. In de marge van de conferentie waarschuwde Cindy McCain, topvrouw van het Wereldvoedselprogramma (WFP), dat Soedan de ‘grootste voedselcrisis ooit dreigt te worden’. 

Exact een jaar geleden brak in het land een ernstig conflict uit tussen de vroegere wapenbroeders Abdel Fattah Al-Burhan, legerleider en de facto president, en de leider van de paramilitaire beweging Rapid Support Forces (RSF), Mohammed Hamdan Dagalo.

De oorlog in Soedan heeft op een jaar tijd duizenden mensenlevens geëist, en meer dan 8,5 miljoen mensen zijn, volgens de VN, op de vlucht geslagen. De al slechte infrastructuur in het land is verder verwoest.

Partner Content