CNN: ‘Trump wil Amy Coney Barrett benoemen tot rechter in het Hooggerechtshof’

De zuilen van het Supreme Court bieden zicht op het Capitool. Het Hooggerechtshof is een belangrijke factor in het machtsevenwicht in de Verenigde Staten, maar wordt meer en meer meegezogen in de politieke polarisatie. (Foto Bill Clark/CQ Roll Call/Getty Images)

De Amerikaanse president Donald Trump wil Amy Coney Barrett benoemen als vervanger van de overleden rechter van het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van ingewijden binnen de Republikeinse partij. Zaterdagnamiddag (plaatselijke tijd) maakt Trump officieel bekend wie hij wil voordragen.

Barrett wordt al een aantal dagen als favoriet beschouwd. Ze is 48 jaar en stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van opperrechter Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven.

Barrett is devoot katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en een felle tegenstander van abortus.

De Democraten hebben zich steeds tegen Barrett verzet als rechter omdat ze vrezen dat ze een inperking van de rechten rond abortus zal steunen en Obamacare nietig zal willen verklaren. Critici vrezen ook dat Barretts religieuze overtuigingen haar beslissingen als rechter zouden beïnvloeden.

Alle ingewijden die met CNN spraken benadrukten dat Trump op het laatste moment nog van gedachten zou kunnen veranderen. Eerder liet de president wel weten dat de nieuwe hoge rechter ‘waarschijnlijk een vrouw’ zal zijn. Volgens CNN is enkel van Barrett geweten dat zij president Trump gesproken heeft.

De andere kandidate is Barbara Lagoa (52). Zij is de eerste vrouw van Latijns-Amerikaanse afkomst die benoemd werd als rechter bij het Hooggerechtshof van Florida voordat ze aantrad bij een federaal hof van beroep in Atlanta, haar huidige functie. Trump zei woensdag uitdrukkelijk dat hij geen afspraak heeft gepland met Lagoa.

Als Trump een kandidaat heeft voorgedragen moet die nog worden goedgekeurd door de Senaat. Deze week werd duidelijk dat die waarschijnlijk instemt met de benoeming. De Republikeinen zijn in de Senaat in de meerderheid.

Dat de Republikeinen nog voor de verkiezingen een kandidaat willen voordragen en goedkeuren ligt heel gevoelig bij de Democraten, aangezien de door de Republikeinen gedomineerde Senaat weigerde om zich uit te spreken over een kandidaat van Barack Obama tijdens een verkiezingsjaar. Bovendien zou de benoeming van een conservatieve rechter het evenwicht tussen ‘progressieve’ en ‘conservatieve’ rechters in de Supreme Court nog meer uit evenwicht brengen. Tot het overlijden van Ginsburg bestond het Hof uit vier eerder progressieve en vijf eerder conservatieve rechters.

Partner Content