CNN-journalist Christiane Amanpour weigert hoofddoek te dragen voor Iraanse president in New York: geen interview

© Getty Images
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Brits-Iraanse CNN-presentator Christiane Amanpour heeft een interview met de Iraanse president Ebrahim Raisi in New York op het laatste moment afgeblazen, omdat haar als voorwaarde werd gesteld dat ze een hoofddoek droeg.

Volgens Christiane Amanpour was ze al 40 minuten op president Ebrahim Raisi aan het wachten, toen een medewerker van hem op de proppen kwam met de eis dat ze een hoofddoek zou dragen tijdens het interview, dat zou plaatsvinden in New York.

‘Ik heb het verzoek heel beleefd afgewezen,’ zo vertelt Amanpour op haar Twitteraccount. ‘In New York bestaat er geen wet of traditie omtrent de hoofddoek.

‘Ik heb uitgelegd dat geen enkele van de vorige Iraanse presidenten me ooit vroeg om een hoofddoek te dragen toen ik hen interviewde buiten Iran.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Volgens Amanpour kaderde de medewerker van Raisi de eis in de religieuze maanden Muharram en Safar.

‘Hij maakte duidelijk dat zonder hoofddoek het interview niet door zou gaan,’ schrijft ze nog. ‘En dus vertrokken we.’

Protesten in Iran

Mogelijk heeft de eis er ook mee te maken dat mensen zouden vragen stellen over het feit dat hij samenzit met een buitenlandse journalist zonder hoofddoek, terwijl ze in Iran hard optreden tegen jonge vrouwen die geen hoofddoek dragen.

De afzegging komt juist tijdens felle protesten over vrouwenrechten in Iran. In het land wordt massaal gedemonstreerd sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De vrouw overleed nadat ze door de religieuze politie was aangehouden, omdat ze haar hoofd volgens agenten niet had bedekt.

Volgens de politie kreeg ze een hartaanval, maar demonstranten geloven daar niets van. President Raisi heeft een onderzoek beloofd.

In het interview had Christiane Amanpour onder meer willen praten over schendingen van de mensenrechten en ook over de Iraanse steun aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne.

Lees ook

Iran gebruikt gezichtsherkenning om ‘hoofddoekrebellen’ op te sporen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content