Chinees leger stelt gewapende robothond voor tijdens militaire oefening in Cambodja

Cambodjaanse militairen inspecteren de gewapende robothond. © Getty

Vier poten en een machinegeweer op de rug: tijdens een militaire oefening in Cambodja demonstreerde China een opvallend wapen, de ‘Robodog’. Al lijkt die maar weinig op een echte hond.

Bij een gemeenschappelijk militair manoeuvre met de Cambodjaanse strijdkrachten heeft het Chinese leger ‘robotvechthonden’ voorgesteld. Die zijn ook uitgerust met machinegeweren. Volgens de opperbevelhebber van de Cambodjaanse strijdkrachten zullen beide legers door de oefening beter worden in de strijd tegen terrorisme.

Meer dan 2000 soldaten, onder wie 760 Chinese, nemen deel aan het door China gefinancierde manoeuvre. De oefening vindt plaats in een afgelegen trainingscentrum in de centraal gelegen provincie Kampong Chhnang, en op zee ter hoogte van de provincie Sihanoukville. Het is de grootste gemeenschappelijke militaire oefening van beide landen tot nu toe .

De robothond symboliseert de samenwerking tussen het Cambodjaanse en het Chinese leger. © Getty

Hondenbegeleiders

Tijdens de oefening werden onder meer de ‘Robodogs’ voorgesteld: vierpotige, op afstand bestuurde robots met een automatisch geweer op de rug. Bij de presentatie hielden ‘hondenbegeleiders’ de robots aan de lijn. Die toonden aan de aanwezige journalisten en hoge militairen wat ze in hun mars hebben, met uitzondering van hun schietkunsten.

De koploze ‘Robodogs’ doen bijna niet aan honden denken. Alleen hun poten lijken op die van echte honden.

Cambodja is al lang een trouwe bondgenoot van China, dat miljarden dollars in het Zuidoost-Aziatische land investeert. Zo heeft Cambodja enkele installaties van de marinebasis Ream in de buurt van de havenstad Sihanoukville afgebroken. Die werden deels opgericht met Amerikaanse middelen, en het Amerikaanse leger voerde er militaire oefeningen uit. Daarna nam China de financiering van de marinebasis over.

Copyright Der Spiegel / Vertaling Chloé Cottyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content