China schaart zich achter Russische interventie na protesten in Kazachstan

Protesten tegen hoge energieprijzen in Kazachstan op 05/01/2022. © iStock

De Chinese regering steunt Rusland in zijn beslissing om militaire steun te verlenen aan het regime in Kazachstan. ‘China steunt alle inspanningen die de autoriteiten in Kazachstan helpen zo snel mogelijk een einde te maken aan de chaos,’ zo heeft Wang Wenbin, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vrijdag in Peking gezegd.

Met die verklaring maakt China duidelijk achter de Kazachse en Russische regering te staan. Een dag eerder had Wang Wenbin de onrust in het buurland nog een ‘interne aangelegenheid’ genoemd. Peking beklemtoont dat het fel gekant is tegen ‘buitenlandse krachten die opzettelijk sociale onrust stoken en aanzetten tot geweld’.

De acties van de demonstranten worden ook omschreven als ‘gewelddadige terroristische’ activiteiten. De Kazachse president president Kassym-Jomart Tokajev heeft naar aanleiding van het protest in zijn land de hulp ingeroepen van het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO, waar ook Armenië, Kirgizië, Tadzjikistan en Wit-Rusland deel van uitmaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content