Charles Michel ‘optimistischer’ over EU-buitengrenzen

Charles Michel op EU-top © BELGA

Premier Charles Michel is “optimistischer dan enkele weken geleden” over de controle van de Europese buitengrenzen.

Dat zei hij aan het eind van de eerste dag op de Europese top waar over migratiepolitiek werd gesproken. De staatshoofden en regeringsleiders engageerden zich ertoe om tegen eind juni 2016 een compromis te vinden over het voorstel om een Europese grens- en kustwacht op te richten.

Donderdagvoormiddag overlegden een tiental EU-landen, waaronder België, al over de vluchtelingenproblematiek in aanwezigheid van de Turkse eerste minister Ahmet Davutoglu.

Premier Charles Michel is “tevreden” dat Griekenland bereid is Europese hulp te aanvaarden om zijn deel van de Europese buitengrens te bewaken, zo zei hij op een persconferentie. De voorbije maanden wilden de Grieken daar niet van weten. Ook Turkije moet zijn goede wil tonen, benadrukte Michel. Europa kwam met de Turken een actieplan overeen om de instroom van vluchtelingen af te remmen, maar “de Turken moeten tonen dat de genomen maatregelen werken”, aldus Michel.

‘Geen nieuwe route tot…’

Tijdens hun vergadering kwamen de leiders geen nieuwe maatregelen overeen. Ze stelden wel vast dat de implementering van wat reeds werd beslist te traag vordert. “Een absolute voorwaarde om de integriteit van Schengen te kunnen vrijwaren, is dat de controle over de buitengrenzen wordt hersteld. Tekortkomingen, met name ten aanzien van hotspots, herplaatsing en terugkeer, moeten snel worden aangepakt”, schrijven ze in hun conclusies.

Michel ging ook in op het voornemen om vluchtelingen naar Europa over te brengen om ze hier te hervestigen. Voor de Belgische regering kan er geen sprake van zijn “een nieuwe route” te openen zolang de instroom elders niet wordt drooggelegd. “België is een van de landen die proportioneel de meeste vluchtelingen opneemt. We zijn het er niet mee eens een nieuwe parallelle stroom te creëren door middel van hervestigingen”, aldus Michel. Het is vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel die ervoor ijvert vluchtelingen die zich op Turks grondgebied bevinden naar Europa over te brengen.

Europese grens- en kustwacht

Het systeem zou bovenop de spreiding (‘herplaatsing’) komen van 160.000 vluchtelingen die Europa reeds binnengekomen zijn. Met slechts 184 mensen die op die manier al een plek toegewezen kregen, komt dat spreidingsplan maar moeizaam van de grond. Op de top kwamen de leiders overeen dat ze tegen de zomer een gemeenschappelijk standpunt moeten kunnen vinden over het voorstel van de Europese Commissie om een Europese grens- en kustwacht in het leven te roepen die lidstaten bijstaat die moeite hebben om de buitengrenzen te bewaken. De lidstaten moeten over het dossier een compromis vinden met het Europees Parlement, maar dat de 28 lidstaten tegen eind juni een onderling akkoord willen vinden, is hoe dan ook ambitieus, zeggen verschillende insiders. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker beloofde op de top dat hij in de lente van 2016 met een herziening van de Dublinverordening zal komen. Die Dublinregels bepalen dat een asielaanvraag behandeld moet worden door de lidstaat waar de aanvraag werd ingediend. De huidige crisis toont aan dat landen ‘in de frontlinie’, zoals Griekenland en Italië, op die manier onevenredig belast worden.

(Belga/RR)

Partner Content