In Spanje heben leden van de afgezette Catalaanse regering en parlementsleden zich vanmorgen aangeboden op de rechtbank in Madrid, maar de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is daar niet bij. Dat had zijn Belgische advocaat Paul Bekaert woensdagavond ook al bekendgemaakt op de Catalaanse publieke omroep.

Van de veertien regeringsleden die voor de rechtbank moeten verschijnen, ontbraken er vijf op het appel. De nummer twee van de Catalaanse regering, Oriol Junqueras, kwam als eerste aan op de Audiencia Nacional, gevolgd door acht andere ministers.

De afgezette minister-president en zijn regering riskeren in Spanje zware celstraffen omdat ze worden vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, wegens het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Puigdemont, die sinds maandag in ons land is, had dinsdag nog verklaard dat zijn komst naar België niet dient om zijn gerechtelijke vervolging in Spanje te ontlopen. Hij wil wel dat er voldoende garanties komen voor een eerlijke rechtsgang.

Verhoor parlementsleden uitgesteld

Het verhoor van Catalaanse onafhankelijkheidsgezinde parlementsleden is intussen uitgesteld naar 9 november. Dat gebeurde op vraag van hun advocaten, aldus het gerechtshof. Het Hooggerechtshof kan ook hen in beschuldiging stellen van opruiing en rebellie.

Zes parlementsleden en leden van het bureau van het Catalaanse parlement, onder wie voorzitter Carme Forcadell, boden zich donderdagochtend aan bij het Hooggerechtshof in Madrid.

In Spanje heben leden van de afgezette Catalaanse regering en parlementsleden zich vanmorgen aangeboden op de rechtbank in Madrid, maar de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is daar niet bij. Dat had zijn Belgische advocaat Paul Bekaert woensdagavond ook al bekendgemaakt op de Catalaanse publieke omroep.Van de veertien regeringsleden die voor de rechtbank moeten verschijnen, ontbraken er vijf op het appel. De nummer twee van de Catalaanse regering, Oriol Junqueras, kwam als eerste aan op de Audiencia Nacional, gevolgd door acht andere ministers.De afgezette minister-president en zijn regering riskeren in Spanje zware celstraffen omdat ze worden vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, wegens het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Puigdemont, die sinds maandag in ons land is, had dinsdag nog verklaard dat zijn komst naar België niet dient om zijn gerechtelijke vervolging in Spanje te ontlopen. Hij wil wel dat er voldoende garanties komen voor een eerlijke rechtsgang. Het verhoor van Catalaanse onafhankelijkheidsgezinde parlementsleden is intussen uitgesteld naar 9 november. Dat gebeurde op vraag van hun advocaten, aldus het gerechtshof. Het Hooggerechtshof kan ook hen in beschuldiging stellen van opruiing en rebellie.Zes parlementsleden en leden van het bureau van het Catalaanse parlement, onder wie voorzitter Carme Forcadell, boden zich donderdagochtend aan bij het Hooggerechtshof in Madrid.