Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen af naar Oekraïne

Archiefbeeld van reservetroepen van het Oekraïense leger in de omgeving van Kiev op 25 december 2021.

Niet-essentiële reizen naar Oekraïne worden afgeraden. Dat blijkt uit het recentste reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken. Alle reizen naar de regio’s Luhansk, Donetsk en de Krim zijn volstrekt afgeraden.

“Sinds november 2021 lopen de spanningen aan de grenzen van Oekraïne met de Russische Federatie en met Wit-Rusland verder op. De situatie is onvoorspelbaar en het is daarom ten zeerste aan te raden de situatie via de media en andere publieke informatiekanalen goed en regelmatig te volgen.

Ook wordt aanbevolen om steeds voorbereid te zijn als de veiligheidssituatie een aanpassing van uw reisplannen op korte termijn noodzakelijk maakt”, klinkt het. Aan landgenoten die zich op dit moment toch in Oekraïne bevinden, wordt gevraagd om zich te registreren op Travellers Online en zich aan te melden bij de Belgische ambassade in Kiev.

VS sturen militaire hulp naar Oekraïne

De Verenigde Staten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag militair hulpmaterieel naar Oekraïne gestuurd.

Op een luchthaven in Kiev is een vrachtvliegtuig geland met aan boord onder meer munitie “voor de frontlinieverdedigers”, zo heeft de Amerikaanse ambassade in Oekraïne meegedeeld op Twitter.

De ambassade publiceerde ook foto’s waarop te zien is dat de vracht – in totaal zowat 90 ton – uit het vliegtuig wordt geladen. Dit “toont het stevige engagement van de Verenigde Staten voor het soevereine recht van Oekraïne op zelfverdediging”, zo klinkt het nog. De militaire steun was beloofd door de Amerikaanse president Joe Biden. Het is de bedoeling dat hierna nog verschillende leveringen volgen.

Rusland heeft er meermaals toe opgeroepen om Oekraïne niet verder te bewapen, omdat dit de spanningen in de regio verder zou aanwakkeren. Het Kremlin heeft enkele dagen geleden nog felle kritiek geuit op een Britse levering van lichte antiraketwapens aan Oekraïne. Ook willen de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen Amerikaans militair materieel naar Oekraïne verplaatsen.

Duitsland gaat veldhospitaal aan Oekraïne leveren, geen wapens

Duitsland gaat een veldhospitaal leveren aan Oekraïne. Dat heeft minister van Defensie Christine Lambrecht zaterdag bekendgemaakt. Duitsland is evenwel niet van plan wapens te leveren.

In een interview met Welt am Sonntag zegt Lambrecht dat Duitsland in februari een volledig uitgerust veldhospitaal, inclusief opleidingen, gaat leveren aan Oekraïne. Duitsland trekt daar 5,3 miljoen euro voor uit. Er wordt bovendien al beademingsapparatuur geleverd en Oekraïense soldaten die zwaargewond zijn worden al behandeld in Duitse legerziekenhuizen.

De Duitse regering moet alles in het werk stellen om de crisissituatie te ontmijnen, klinkt het. “Wapenleveringen helpen daar momenteel niet bij. Dat is de consensus van de regering”, aldus nog de Defensieminister.

Duitsland is overigens niet van plan de gaspijpleiding Nord Stream 2 – die gas van Rusland naar Duitsland moet voeren – in gebruik te nemen in het geval van een Russische inval in Oekraïne. “Het idee dat midden in Europa een oorlog zou kunnen uitbreken die door Rusland is begonnen en tegelijkertijd economische banden aangaan is volledig ondenkbaar”, aldus Lambrecht.

Britse en Russische ministers van Defensie plannen ontmoeting over Oekraïne

De Russische minister van Defensie Sergej Shoigu en zijn Britse ambtgenoot Ben Wallace zullen in Moskou overleg plegen over de Oekraïense crisis. Dat heeft een medewerker van het Britse ministerie zaterdag meegedeeld.

Het gesprek komt er op verzoek van Wallace. “De minister van Defensie is verheugd dat Rusland de uitnodiging voor overleg heeft aanvaard”, zo klinkt het in Londen. “Omdat de laatste bilaterale ontmoeting tussen onze twee landen in 2013 in Londen plaatsvond, heeft de Russische minister van Defensie Sergej Shoigu voorgesteld elkaar in Moskou te ontmoeten.”

De Britse minister van Defensie wil “alle mogelijkheden onderzoeken om te komen tot stabiliteit en een oplossing voor de crisis in Oekraïne”, zo wordt nog meegedeeld. De praktische details voor de ontmoeting moeten nog worden overeengekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content