Britse ambassadeur in Teheran korte tijd opgepakt

Iraniërs drukken hun verontwaardiging uit nadat een passagiersvliegtuig neergehaald werd boven hoofdstad Teheran, 11 januari 2020 © Reuters

De Britse ambassadeur in Teheran, Rob Macaire, is opgepakt en enkele uren vastgehouden, maar kwam inmiddels weer vrij. Volgens Iran zou hij demonstranten hebben aangezet tot ‘radicale acties’.

Macaire zou zaterdagavond voor de universiteit Amir Kabir hebben deelgenomen aan een protestactie naar aanleiding van het neerhalen van een passagiersvliegtuig door Iran.

De ambassadeur werd opgepakt en enkele uren vastgehouden omdat hij volgens het Iraanse nieuwsagentschap Tasnim de demonstranten zou hebben aangezet tot ‘radicale acties’. Macaire ontkent dat echter op Twitter.

De ambassadeur werd na enkele uren opnieuw vrijgelaten, maar moet zich zondag bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken aanbieden.

Het incident werd inmiddels officieel bevestigd door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. ‘De arrestatie van onze ambassadeur in Teheran zonder gegronde reden of uitleg is een flagrante schending van het internationaal recht’, fulmineerde Raab.

De Britse minister zei voorts dat de Iraanse regering momenteel op een kruispunt staat. Teheran kan ‘verder het pad opgaan dat leidt naar het statuut van paria en zich zo politiek en economisch isoleren, of het kan stappen ondernemen om de situatie te de-escaleren en zo kiezen voor de diplomatieke weg vooruit’, klonk het.

Op Twitter ontkent de ambassadeur dat hij deelnam aan protestacties. ‘Ik kan bevestigen dat ik niet heb deelgenomen aan de manifestatie. Ik nam wel deel aan een evenement dat werd aangekondigd als een wake voor de slachtoffers van de tragedie met het vliegtuig van Ukraine International Airlines. Na vijf minuten ben ik vertrokken toen de manifestanten slogan begonnen te scanderen tegen autoriteiten.’

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Josep Borrell, uitte zondag kritiek op de arrestatie van Macaire. ‘Ik ben zeer bezorgd over de tijdelijke arrestatie van de Britse ambassadeur in Iran. De naleving van het Verdrag van Wenen is een verplichting. De Europese Unie roept op tot een de-escalatie en een opening voor diplomatie’, aldus Borrell op Twitter.

De Iraanse strijdkrachten gaven eerder, na dagenlang ontkennen, toe dat de Boeing van Ukraine International Airlines woensdag in de buurt van Teheran per ongeluk werd neergehaald. Tot dan hadden de autoriteiten volgehouden dat de crash met het toestel te wijten was aan een technisch defect.

Teheran bood zijn verontschuldigingen aan voor het drama en verklaarde dat de verantwoordelijke voor het gerecht zal worden gebracht. Bij het ongeluk kwamen alle inzittenden van het vliegtuig om het leven.

Partner Content