De staatshoofden en regeringsleiders startten hun top donderdag met een eerste uitwisseling over het ontwerpakkoord dat een reeks hervormingen in het vooruitzicht stelt. Na dat eerste overleg bogen de juridische experts zich opnieuw over de tekst. Vrijdag in de late voormiddag gaan de leiders opnieuw rond de tafel zitten en vatten ze de eindonderhandelingen aan, maar tot die tijd moeten verschillende ontmoetingen 'en petit comité' het pad verder effenen.

Donald Tusk maakte na afloop van het migratiedebat bekend dat hij donderdagnacht al minstens vier bilaterale gesprekken heeft: met David Cameron, met de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka, met de Franse president François Hollande en met de Belgische premier Charles Michel.

Elk van die landen is cruciaal om de laatste knelpunten weg te werken. Tsjechië en de andere Oost-Europese landen willen niet benadeeld worden door de sociale voordelen voor EU-migranten die Cameron wil aftoppen, Hollande maakt zich zorgen over de problemen die de niet-eurolanden zouden kunnen veroorzaken als de eurolanden zich verder willen integreren.

België maakt een punt van het 'steeds hechter verbond'. De Britten willen zich graag onttrekken aan dat engagement dat in het Europees verdrag ingeschreven staat, maar België vreest dat de deur zal worden opengezet voor een Europa à la carte, waarbij elk land een andere invulling kan geven aan het einddoel van de Europese samenwerking. Tegelijk hamert ons land erop dat de afgesproken hervormingen pas in kunnen gaan als de Britten zich tijdens het door Cameron beloofde referendum effectief tegen een Brexit uitspreken. (Belga)

Lees ook: 'Geen enkel Europees land kan de huidige uitdagingen alleen overwinnen

Migratiedebat: 'Geen alternatief voor samenwerking met Turkije

De staatshoofden en regeringsleiders startten hun top donderdag met een eerste uitwisseling over het ontwerpakkoord dat een reeks hervormingen in het vooruitzicht stelt. Na dat eerste overleg bogen de juridische experts zich opnieuw over de tekst. Vrijdag in de late voormiddag gaan de leiders opnieuw rond de tafel zitten en vatten ze de eindonderhandelingen aan, maar tot die tijd moeten verschillende ontmoetingen 'en petit comité' het pad verder effenen. Donald Tusk maakte na afloop van het migratiedebat bekend dat hij donderdagnacht al minstens vier bilaterale gesprekken heeft: met David Cameron, met de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka, met de Franse president François Hollande en met de Belgische premier Charles Michel. Elk van die landen is cruciaal om de laatste knelpunten weg te werken. Tsjechië en de andere Oost-Europese landen willen niet benadeeld worden door de sociale voordelen voor EU-migranten die Cameron wil aftoppen, Hollande maakt zich zorgen over de problemen die de niet-eurolanden zouden kunnen veroorzaken als de eurolanden zich verder willen integreren. België maakt een punt van het 'steeds hechter verbond'. De Britten willen zich graag onttrekken aan dat engagement dat in het Europees verdrag ingeschreven staat, maar België vreest dat de deur zal worden opengezet voor een Europa à la carte, waarbij elk land een andere invulling kan geven aan het einddoel van de Europese samenwerking. Tegelijk hamert ons land erop dat de afgesproken hervormingen pas in kunnen gaan als de Britten zich tijdens het door Cameron beloofde referendum effectief tegen een Brexit uitspreken. (Belga)Lees ook: 'Geen enkel Europees land kan de huidige uitdagingen alleen overwinnenMigratiedebat: 'Geen alternatief voor samenwerking met Turkije