Jean-Claude Juncker gaf samen met Donald Tusk een persconferentie, nadat de EU-leiders zes uur lang gedebatteerd hebben over de vluchtelingencrisis. 'Een nationale aanpak is niet aan te raden, we hebben unaniem besloten dat we voor een Europese aanpak gaan', zei hij.

'Vooruitgang boeken'

Eerder was er al een spreidingspan aangekondigd voor asielzoekers, maar de implementatie van dat plan zit vast. Van de 160.000 asielzoekers die verspreid zouden moeten worden over Europa, is dat nog maar met enkele honderden gebeurd.

Juncker ziet het echter positief in: 'Ik hoop dat we vooruitgang zullen boeken in de richting van de oplossingen die we enkele maanden geleden hebben vastgelegd en waarvan sommige lidstaten afstand hadden genomen.'

Speciale bijeenkomst met Turkije, begin maart

Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, benadrukte dat een gezamenlijk actieplan met Turkije de prioriteit blijft. De huidige bijeenkomst van de Europese Raad staat in het teken van de Brexit en de vluchtelingencrisis. In die laatste speelt Turkije een essentiële rol, maar omdat de Turkse premier Ahmet Davutolu door de aanslag in Ankara niet aanwezig was op de top, was het niet mogelijk om die kwestie helemaal te bespreken.

Daarom kondigde Tusk aan dat de Europese leiders de intentie hebben om begin maart opnieuw samen te komen, met Turkije. Een mogelijke datum die daarover circuleert is vijf maart. Op 17 en 18 maart is er sowieso een nieuwe Europese top waarin de vluchtelingencrisis centraal staat, die bijeenkomst ligt al langer vast.

Over de Brexit liet Tusk tot slot weten dat er 'al veel vooruitgang geboekt is, maar dat ze nog veel werk voor de boeg hebben'.

Jean-Claude Juncker gaf samen met Donald Tusk een persconferentie, nadat de EU-leiders zes uur lang gedebatteerd hebben over de vluchtelingencrisis. 'Een nationale aanpak is niet aan te raden, we hebben unaniem besloten dat we voor een Europese aanpak gaan', zei hij.Eerder was er al een spreidingspan aangekondigd voor asielzoekers, maar de implementatie van dat plan zit vast. Van de 160.000 asielzoekers die verspreid zouden moeten worden over Europa, is dat nog maar met enkele honderden gebeurd.Juncker ziet het echter positief in: 'Ik hoop dat we vooruitgang zullen boeken in de richting van de oplossingen die we enkele maanden geleden hebben vastgelegd en waarvan sommige lidstaten afstand hadden genomen.'Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, benadrukte dat een gezamenlijk actieplan met Turkije de prioriteit blijft. De huidige bijeenkomst van de Europese Raad staat in het teken van de Brexit en de vluchtelingencrisis. In die laatste speelt Turkije een essentiële rol, maar omdat de Turkse premier Ahmet Davutolu door de aanslag in Ankara niet aanwezig was op de top, was het niet mogelijk om die kwestie helemaal te bespreken.Daarom kondigde Tusk aan dat de Europese leiders de intentie hebben om begin maart opnieuw samen te komen, met Turkije. Een mogelijke datum die daarover circuleert is vijf maart. Op 17 en 18 maart is er sowieso een nieuwe Europese top waarin de vluchtelingencrisis centraal staat, die bijeenkomst ligt al langer vast.Over de Brexit liet Tusk tot slot weten dat er 'al veel vooruitgang geboekt is, maar dat ze nog veel werk voor de boeg hebben'.