Schulz: ‘Geen enkel Europees land kan de huidige uitdagingen alleen overwinnen’

De Britse premier David Cameron en Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz. © REUTERS

‘Samen staan we sterk, alleen staan we zwak. Ik hoop dat de realistische Britten ervoor zullen kiezen om de gezamenlijke aanpak te steunen.’ Dat heeft Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz gezegd aan het begin van de Europese top in Brussel, waar een akkoord wordt besproken dat de Brexit moet vermijden.

De Europese regeringsleiders zijn vandaag bijeengekomen voor een Europese top. De twee grootste thema’s op de agenda zijn de Brexit en de vluchtelingencrisis. De politici hebben donderdagavond een eerste vergadersessie, vrijdag gaan ze voort met de onderhandelingen. De meesten zijn hoopvol dat er tussen vrijdagnamiddag en zaterdagochtend een akkoord bereikt wordt over de eisen van de Britse premier David Cameron.

Geen monetaire competitie

Martin Schulz, voorzitter van het Europees parlement, heeft donderdagavond al een persconferentie gegeven waarin hij de twee grote thema’s beperkt besprak. Hij zei dat er bezorgdheid was over ‘enkele punten’ uit het akkoord met Groot-Brittannië, dat nu op tafel ligt.

‘We moeten vermijden dat we een beslissing nemen waarbij we EU-lidstaten verdelen in euro- en niet-eurolanden’, zei Schulz. ‘Het nemen van beslissingen mag geen zaak worden van 19 eurolanden tegen 9 niet-eurolanden. De munt van de Europese Unie is de euro. We hebben een gemeenschappelijke markt en er mag geen monetaire competitie komen tussen verschillende munten.’

‘Samen staan we sterk, alleen staan we zwak’

Op de vraag hoe hij de Britten zou overtuigen om voor de EU te stemmen, had hij snel een antwoord klaar: met rede. ‘In een steeds veranderende wereld, moet elk land zich deze vraag stellen: “Waar zouden we staan als we er alleen voor stonden?” Voor mij is het duidelijk: samen staan we sterk, alleen staan we zwak.’

‘Iedereen weet voor welke uitdagingen we staan: er is de vluchtelingencrisis, belastingontwijking, georganiseerde misdaad, het is een lange lijst. Geen enkel Europees land dat alleen handelt, kan hopen om deze uitdagingen te overwinnen. Ik hoop dat de realistische Britten ervoor zullen kiezen om deze aanpak te steunen.’

‘Als lidstaten zouden meewerken, was er geen vluchtelingencrisis’

Midden maart is een nieuwe Europese top gepland waar de vluchtelingencrisis centraal staat, al wordt dat onderwerp ook deze bijeenkomst al aangeraakt. ‘Er is een crisis omdat veel lidstaten geen last hebben van de gigantische instroom van mensen’, aldus Schulz.

‘Sommige landen hebben door hun gedrag de vluchtelingencrisis helpen creëren, en ironisch genoeg uiten net zij de kritiek dat we de crisis niet in de hand hebben. Als alle lidstaten zouden meewerken, zou er geen vluchtelingencrisis zijn.’ (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content