Brazilië: Senaat gaat door met afzettingsprocedure tegen president Rousseff, ondanks ‘grap met democratie’

Senaatsvoorzitter Renan Calheiros © REUTERS

De Braziliaanse Senaatsvoorzitter Renan Calheiros heeft de verderzetting van de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff bevolen. Daarmee negeert hij de beslissing van de interim-voorzitter van het Lagerhuis, die maandagmorgen de procedure nog stopzette.

De interim-voorzitter van het ‘Lagerhuis’, Waldir Maranhao, annuleerde maandagmorgen tot ieders verbazing het besluit van het parlement van 17 april om een afzettingsprocedure op te starten tegen president Dilma Rousseff op grond van een procedurefout. Maranhao, tot nu een vrijwel onbekend parlementslid was interimvoorzitter geworden nadat zijn voorganger op verdenking van corruptie uit zijn post was verwijderd.

“De beslissing van Maranhao is totaal ongepast”, zo reageerde Senaatsvoorzitter Renan Calheiros, “een grap met de democratie”. Hij onderstreepte dat “geen enkele autocratische beslissing een collegiaal genomen beslissing kan overtreffen”, waarmee hij verwees naar de beslissing van 17 april in het Lagerhuis, die met 367 van de 513 stemmen werd goedgekeurd. Zonder een tussenkomst van het hooggerechtshof gaat de procedure dus verder zoals gepland. Dat betekent dat de senatoren vanaf woensdag zullen stemmen over het formeel openen van een afzettingsprocedure tegen Rousseff voor gesjoemel met overheidsrekeningen, waarbij ze geld zou weggehaald hebben bij overheidsbanken om putten in de begroting onzichtbaar te maken.

Vice-president

In dat scenario zou vicepresident Michel Temer, Roussefs oude bondgenoot, maar lid van een partij die haar regering intussen heeft verlaten, haar vervangen en een nieuwe regering vormen. De stemming zal zo goed als zeker negatief uitdraaien voor Rousseff. Een vijftigtal senatoren, op een totaal van 81, gaf al aan te zullen stemmen voor de start van de afzettingsprocedure tegen de linkse president, die zelf spreekt van een “parlementaire staatsgreep”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content