Boris Johnson kondigt ‘new deal’ aan met miljardeninvesteringen

Boris Johnson in Dudley, op bedrijfsbezoek © Reuters

De Britse regering gaat versneld 5 miljard pond (ongeveer 5,5 miljard euro) investeren in wegen, scholen en ziekenhuizen en andere infrastructuurverbeteringen om de coronacrisis aan te pakken.

Dat maakte de Conservatieve premier Boris Johnson bekend na een bedrijfsbezoek in Dudley. Ook beloofde hij binnenkort een strategie te publiceren voor verdere uitgaven in de herfst om het Verenigd Koninkrijk te helpen zich te herstellen van de coronapandemie.

‘We kunnen geen slachtoffer blijven van deze crisis’, zei hij in zijn toespraak. ‘Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, dan is het dat dit land klaar moet zijn voor wat er nog komen gaat. We moeten de financiering snel doorzetten, want er is al een enorme daling in het bbp, en mensen zijn bezorgd over hun banen en bedrijven.’ Hij gewaagde van een ‘new deal’, verwijzend naar het programma dat VS-president F.D. Roosevelt uitwerkte om de crisis van de jaren dertig te bestrijden.

‘Bliksemflits’

Volgens Johnson is dit een goed moment om ook ‘eeuwenoude problemen’ aan te pakken die duidelijk zijn geworden door de ‘corona-bliksemflits’. ‘Met name problemen in ons zorgsysteem en delen van onze overheid die traag reageerden op de crisis.’

De premier probeert uit alle macht de Britse economie weer uit het slop te trekken.

Door de pandemie en de economische neergang verdubbelden de werkloosheidsaanvragen en moest de staat de lonen van bijna 12 miljoen werknemers in de particuliere sector ondersteunen.

Johnson staat onder toenemende druk van de media en oppositiepartij Labour voor zijn aanpak van de pandemie. In het Verenigd Koninkrijk zijn de meeste coronadoden van Europa geteld.

De aanpak van Johnson staat haaks op die van vorige Conservatieve regeringen, die een bezuinigingspolitiek voerden.

Partner Content