De door de internationale gemeenschap erkende Libische regering weigert haar toestemming te geven voor de maritieme missie waarmee de Europese Unie de mensensmokkel in de Middellandse Zee wil aanpakken. De Libische ambassadeur bij de VN, Ibrahim Dabbashi, wil dat de EU enkel met zijn regering praat, en niet met de rivaliserende, niet-erkende regering in Tripoli.

Europa werkt aan de voorbereiding van een missie die de smokkelnetwerken in kaart moet brengen en waarmee, in een volgende fase, de boten en andere tegoeden van de mensensmokkelaars in beslag genomen en eventueel vernietigd kunnen worden. Om de missie een stevig juridisch kader te geven, wordt de steun gezocht van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Tripoli versus Tobroek

Het is echter bijna ondenkbaar dat er een missie in de Libische territoriale wateren gelanceerd wordt die gesteund wordt door een VN-mandaat, maar waarvoor de erkende Libische regering in de oostelijke havenstad Tobroek haar toestemming niet gegeven heeft. En dat is precies wat er nu aan het gebeuren is.

'De houding van Libië is duidelijk: zolang de Europese Unie en de andere landen niet met de legitieme regering praten als enige vertegenwoordiger van het Libische volk, zullen ze ons akkoord niet krijgen', zei ambassadeur Ibrahim Dabbashi dinsdag tegen het Franse persbureau AFP.

De Europese landen in de Veiligheidsraad - Groot-Brittannië, Frankrijk, Litouwen en Spanje - leveren samen met Italië het diplomatieke werk om de resolutie tot stand te brengen. Ze voeren ook gesprekken met de regering in Tripoli, maar dat is dus niet naar de zin van de andere regering in Tobroek.

Europa hoopt de missie eind juni te kunnen lanceren. (Belga/AVE)

De door de internationale gemeenschap erkende Libische regering weigert haar toestemming te geven voor de maritieme missie waarmee de Europese Unie de mensensmokkel in de Middellandse Zee wil aanpakken. De Libische ambassadeur bij de VN, Ibrahim Dabbashi, wil dat de EU enkel met zijn regering praat, en niet met de rivaliserende, niet-erkende regering in Tripoli.Europa werkt aan de voorbereiding van een missie die de smokkelnetwerken in kaart moet brengen en waarmee, in een volgende fase, de boten en andere tegoeden van de mensensmokkelaars in beslag genomen en eventueel vernietigd kunnen worden. Om de missie een stevig juridisch kader te geven, wordt de steun gezocht van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.Het is echter bijna ondenkbaar dat er een missie in de Libische territoriale wateren gelanceerd wordt die gesteund wordt door een VN-mandaat, maar waarvoor de erkende Libische regering in de oostelijke havenstad Tobroek haar toestemming niet gegeven heeft. En dat is precies wat er nu aan het gebeuren is. 'De houding van Libië is duidelijk: zolang de Europese Unie en de andere landen niet met de legitieme regering praten als enige vertegenwoordiger van het Libische volk, zullen ze ons akkoord niet krijgen', zei ambassadeur Ibrahim Dabbashi dinsdag tegen het Franse persbureau AFP.De Europese landen in de Veiligheidsraad - Groot-Brittannië, Frankrijk, Litouwen en Spanje - leveren samen met Italië het diplomatieke werk om de resolutie tot stand te brengen. Ze voeren ook gesprekken met de regering in Tripoli, maar dat is dus niet naar de zin van de andere regering in Tobroek.Europa hoopt de missie eind juni te kunnen lanceren. (Belga/AVE)