Redactie Knack

Europa wil boten van smokkelaars in beslag nemen en vernietigen

Europa wil acties op touw zetten om de boten van mensensmokkelaars in beslag te kunnen nemen en vernietigen. Verschillende landen engageren zich om meer vluchtelingen te hervestigen.

De Europese Unie wil een burgerlijk-militaire operatie op touw zetten om de boten van mensensmokkelaars die actief zijn op de Middellandse Zee in beslag te nemen en te vernietigen. Dat is maandag beslist op de vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse en van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Verschillende landen, waaronder België, engageren zich om meer vluchtelingen te hervestigen.

Spoedvergadering

De spoedvergadering werd georganiseerd na de dood van mogelijk vele honderden bootvluchtelingen voor de Libische kust, afgelopen zaterdagnacht. Alle aanwezige ministers zegden maandag hun steun toe aan een plan van de Europese Commissie met tien maatregelen waarmee de vluchtelingencrisis op zeer korte termijn kan worden aangepakt.

Er is onder meer besloten dat er een burgerlijk-militaire operatie zal komen om de boten te vernietigen die smokkelaars gebruiken om vluchtelingen de Middellandse Zee op te sturen. Het mandaat voor die operatie moet nog worden uitgewerkt, maar de Commissie laat zich alvast inspireren door de goede ervaringen met de antipiraterijmissie Atalanta voor de kust van Somalië. Aan Belga verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat België bereid is na te gaan of het aan de nieuwe operatie een bijdrage kan leveren.

Grensbewaking

De grensbewakingoperaties Triton en Poseidon zullen meer geld en middelen krijgen. Ook het gebied waarin ze mogen opereren, wordt uitgebreid. Reynders maakt gewag van een verdubbeling van de middelen.

De Europese lidstaten waar de meeste vluchtelingen Europa binnenkomen, krijgen meer steun. Zo zal het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) teams naar Italië en Griekenland sturen om hen te helpen bij de verwerking van asielaanvragen. Alle lidstaten – dus ook de Italianen en de Grieken – engageren zich er in ruil toe alle migranten te registreren die hun grondgebied betreden. Omdat de Europese Dublin-verordening voorschrijft dat asielaanvragen moeten gebeuren in het land waar de asielzoekers Europa binnenkomen, zijn het vooral de landen aan de Middellandse Zee die de meeste aanvragen moeten verwerken.

De ministers gaven ook hun steun aan het voorstel voor een pilootproject om meer vluchtelingen te hervestigen. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet verstaan dat ook België zich daartoe wil engageren.

Jambon: ‘Goed pakket van maatregelen’

Alle maatregelen moeten nog uitgewerkt en geconcretiseerd worden. Ze zullen donderdag, op de extra Europese top over migratie, verder besproken worden. Verschillende deelnemers aan de vergadering van maandag drukten hun tevredenheid uit over het feit dat de EU er op korte termijn in slaagde een tienpuntenplan overeen te komen. Zo ook Jan Jambon: “Het is redelijk straf er op 24 uur een vrij goed pakket van maatregelen is uitgewerkt”, zei hij bij monde van zijn woordvoerder. “Je kan altijd zeggen dat het te laat is. Maar dit is een vrij consistent pakket.”

Ook Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid die de vergadering in Luxemburg voorzat, prees de “excellente samenwerking”. Ze is tevreden met de principebeslissingen om de smokkelaars harder aan te pakken, de reddingsoperaties op zee uit te breiden en meer vluchtelingen te hervestigen.

De Italiaanse zei wel te betreuren dat er een grote ramp nodig is geweest om bij alle Europese beleidsmakers de ogen te openen. “Ik hoop dat vandaag een keerpunt is in het Europees bewustzijn en dat het niet blijft bij beloftes.” (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content