Ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel (MR) zegt ergverbaasd te zijn over het artikel met als titel "Bono berispt gierig België", in Het Laatste Nieuws. Daarin stelt Bono's ngo ONE dat België te weinig geld vrijmaakt voor de strijd tegen de hongersnood in Afrika.

Foute analyse

"De analyse en rekenmethode van ONE zijn niet correct", repliceert Chastel.

ONE is een ngo die werd opgericht en grotendeels wordt gefinancierd door U2-zanger Bono. In een nieuw rapport beoordeelt ONE de inspanningen die 23 westerse landen zich getroosten om de Afrikaanse honger aan te pakken.

De parameter die de ngo daarbij hanteerde, is de bijdrage van de landen tot de financiering van de Verenigde Naties. Het besluit? België trekt nog niet de helft uit van het bedrag dat mag worden verwacht.

De methodologie van ONE klopt niet, reageert minister Chastel, "aangezien ze geen rekening houdt met alle gestorte bedragen". Ons land heeft sinds het begin van de crisis in de Hoorn van Afrika al 9 miljoen euro humanitaire hulp vrijgemaakt. Dat geld komt bovenop de bijna 30 miljoen die dit jaar al aan verschillende internationale organisaties werd gestort die in Oost-Afrika aanwezig zijn.

Geen wedstrijd

"Bovendien", zegt Chastel, "lijkt het me hier niet om een wedstrijd tussen landen of privébedrijven te gaan, maar om het vinden van de beste en efficiëntste manier om iets te doen aan een extreme humanitaire crisis. En dat is wat wij proberen te doen, naast ons werk op alle andere terreinen, ook al staan die minder in de schijnwerpers." (Belga/EE)

Ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel (MR) zegt ergverbaasd te zijn over het artikel met als titel "Bono berispt gierig België", in Het Laatste Nieuws. Daarin stelt Bono's ngo ONE dat België te weinig geld vrijmaakt voor de strijd tegen de hongersnood in Afrika. Foute analyse "De analyse en rekenmethode van ONE zijn niet correct", repliceert Chastel. ONE is een ngo die werd opgericht en grotendeels wordt gefinancierd door U2-zanger Bono. In een nieuw rapport beoordeelt ONE de inspanningen die 23 westerse landen zich getroosten om de Afrikaanse honger aan te pakken. De parameter die de ngo daarbij hanteerde, is de bijdrage van de landen tot de financiering van de Verenigde Naties. Het besluit? België trekt nog niet de helft uit van het bedrag dat mag worden verwacht. De methodologie van ONE klopt niet, reageert minister Chastel, "aangezien ze geen rekening houdt met alle gestorte bedragen". Ons land heeft sinds het begin van de crisis in de Hoorn van Afrika al 9 miljoen euro humanitaire hulp vrijgemaakt. Dat geld komt bovenop de bijna 30 miljoen die dit jaar al aan verschillende internationale organisaties werd gestort die in Oost-Afrika aanwezig zijn. Geen wedstrijd "Bovendien", zegt Chastel, "lijkt het me hier niet om een wedstrijd tussen landen of privébedrijven te gaan, maar om het vinden van de beste en efficiëntste manier om iets te doen aan een extreme humanitaire crisis. En dat is wat wij proberen te doen, naast ons werk op alle andere terreinen, ook al staan die minder in de schijnwerpers." (Belga/EE)