Biden spreekt steun uit voor hervorming Amerikaans stemrecht

President Joe Biden spreekt over het grondwettelijk recht om te stemmen aan het Atlanta University Center Consortium in Atlanta, Georgia op 11 januari. © belga

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag in Georgia aangekondigd dat hij alles zal doen om de hervorming van het Amerikaanse stemrecht goedgekeurd te krijgen, inclusief de regels in de Senaat wijzigen. Die hervorming moet de toegang tot de stembureaus beschermen voor minderheden en in het bijzonder voor zwarte Amerikanen. In Georgia en andere overwegend Republikeinse staten bestaan wetten die minderheden, die vooral op Democraten stemmen, het stemmen moeilijk te maken.

‘Ik zal niet toegeven, ik zal niet aarzelen’, zei Biden in Atlanta, de geboorteplaats van Martin Luther King. ‘Ik zal uw stemrecht en onze democratie verdedigen tegen vijanden van binnen- en buitenaf.’ Om deze hervorming erdoor te krijgen, moet ook naar de regels van de Senaat gekeken worden, vindt Biden. Deze problematiek is volgens Biden de grootste test voor de Amerikaanse democratie sinds de Burgeroorlog.

Met zijn uitspraken schaart Biden zich formeel achter een hervorming die de voorwaarden moet vastleggen waarbinnen het stemrecht kan worden uitgeoefend, van de inschrijving in de kiesregisters over de stemming per brief of de verificatie van de identiteit tot het tellen van de stemmen. In veel zuidelijke staten werd er gemorreld aan deze criteria, vooral bedoeld om zwarte Amerikanen het stemmen moeilijker te maken.

‘Ik ondersteun het veranderen van de regels van de Senaat op eender welke manier zodat vermeden wordt dat een minderheid van de senatoren acties rond het stemrecht blokkeert’, zegt de president ook. Hij is dan ook een voorstander van de afschaffing van de filibuster, waardoor de minderheid ervoor kan zorgen dat zestig senatoren nodig zijn om te kunnen stemmen over een wetsvoorstel. Hij doet die aanbeveling ‘na een zorgvuldige afweging’, maar ‘erkent dat het fundamentele recht op een stem een recht is waaruit alle andere rechten voortkomen’.

Biden riep het Congres ook op verschillende wetten goed te keuren. ‘Keur de ‘Freedom to Vote Act’ goed, die de ondrukking van kiezers moet tegengaan.’ Die wet zal volgens Biden ‘onpartijdige kiesmannen, functionarissen die hun job doen, beschermen tegen intimidatie en inmenging’. ‘We zullen zwart geld uit de politiek halen, de districten eerlijker op de kaart zetten en een einde maken aan partijdige gerrymandering’, klinkt het nog. Door gerrymandering kan de partij aan de macht in een staat om de zoveel jaar de grenzen van de kiesdistricten hertekenen. Die hertekening gebeurt vaak op een manier waardoor de minderheid onmogelijk kan winnen in die districten.

En ook de John Lewis Voting Rights Advancement Act moet goedgekeurd worden, aldus Biden. Ook die moet de kiezers beter beschermen en nationale standaarden vastleggen om de onderdrukking van het stemrecht te bestrijden. Vooraf klonk kritiek van burgerrechtengroeperingen, die vonden dat Biden in zijn eerste jaar als president op het vlak van de bescherming van het stemrecht te weinig gedaan heeft. Activisten zeiden ook de speech van Biden niet bij te wonen, aldus CNN. Zij willen actie zien, niet nog een speech van de president. De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer liet dinsdag weten dat de Senaat woensdag al kan stemmen over de hervorming van Biden. De kans is echter klein dat de Republikeinen dat zomaar zullen toelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content