Beelden tonen hoe staakt-het-vuren in Syrië aan flarden is geschoten

A man inspects damaged shops after an airstrike on a market in the town of Maarat al-Numan in the insurgent stronghold of Idlib province, Syria April 19, 2016. REUTERS/Ammar Abdullah TPX IMAGES OF THE DAY - RTX2AO6G © REUTERS

Het staakt-het -vuren, dat eind februari werd gesloten tussen het Syrische regime en verschillende rebellengroepen, is al meermaals geschonden. De oppositie zegt dat het Syrische regime al verschillende aanvallen uitvoerde en daarom is ze een ‘nieuw offensief’ gestart tegen het Syrische leger.

Washington lijkt de rebellen gelijk te geven dat de schending van het bestand volledig de schuld is van Damascus.

Vredesonderhandelingen

Intussen vinden in Genève vredesgesprekken plaats die een einde moeten maken aan de burgeroorlog die al meer dan vijf jaar het land teistert. De Syrische oppositie besloot gisteren haar formele deelname aan de vredesgesprekken op te schorten. Dat liet de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura weten. De oppositie is namelijk ontevreden en ongerust over de verslechtering van de humanitaire situatie en de schendingen van het staakt-het-vuren. ‘Het is onaanvaardbaar om de onderhandelingen voort te zetten, zolang het regime burgers blijft bombarderen en uithongeren.’

Evacuatie van zieken en gewonden

De Verenigde Naties zijn woensdag begonnen met de evacuatie van 500 zieken en gewonden uit vier steden die belegerd worden door de rebellen of door het Syrische regime.

Een eerste bus, met daarin vijftien jongeren en tien oudere mensen, verliet Zabadani, een door de rebellen gecontroleerde stad in het zuidwesten van Syrië. Ook uit Madaya, Foua en Kefraya werden mensen weggehaald. Wanneer de evacuaties afgerond worden, is nog niet duidelijk. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content