Arabische Liga vraagt Assad tanks uit Syrische straten weg te trekken

De Arabische Liga overhandigt de Syrische dictator Bashar al-Assad een plan om een einde te maken aan diens bloedige onderdrukking van de Arabische Lente in zijn land.

De topman van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi, zegt dat de oproep van de Arabische Liga onderdeel is van een plan van de Liga om Assads bloedvergieten een halt toe te roepen.

De Arabische Liga wil ook dat functionarissen van het Syrische regime onderhandelingen opstarten met de vertegenwoordigers van de oppositie, die zich in de Egyptische hoofdstad Caïro gevestigd hebben. De Arabische Liga dringt al een tijd aan op een onderhandelde oplossing voor het conflict.

De Liga had Syrië twee weken de tijd gegeven die dialoog op te starten. De deadline verliep afgelopen zondag. De organisatie verwacht nu een reactie van Assad op hun voorstellen.

Ruim 3000 doden

De keiharde repressie van Damascus heeft de afgelopen maanden volgens de Verenigde Naties al ruim 3000 doden geëist. Burgers worden op grote schaal gefolterd door de veiligheidsdiensten.

Assad weigert, net als Zine El Abidine Ben Ali in Tunesië, Hosni Mubarrak in Egypte en Muammar Khaddafi in Libië, in te gaan op de eisen van zijn volk voor meer democratie en waardigheid. In Syrië is het volksprotest losgebarsten nadat enkele schoolkinderen gemarteld werden omdat ze slogans tegen het regime op een muur hadden gekalkt.

Assad: ‘Elk probleem in Syrië al de hele regio in brand zetten’

Ook al komt hij onder steeds grotere druk te staan, onder andere de Verenigde Naties en verschillende Westerse overheden riepen hem op het geweld te staken, Assad blijft strijdvaardig. Hij waarschuwde zelfs nog voor een interventie in zijn land. Die zou volgens de tiran een “aardbeving” veroorzaken, omdat Syrië “de breuklijn is”. Die aardbeving, waarschuwde hij het Westen, zou hen zuur opbreken: “Willen jullie nog een Afghanistan beleven? Of nog 10 Afghanistans? Syrië verschilt in alle opzichten van Egypte, Tunesië en Jemen. Elk probleem in Syrië zal de hele regio in brand zetten”.

Volgens opposant Louay Safi, lid van de Syrische Nationale Raad, is Assad echter een interventie aan het uitlokken door verder te gaan op dit pad van “geweld tegen ongewapende burgers”. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content