Angela Merkel over vluchtelingencrisis: ‘Ik heb geen plan B’

© AFP

Duits bondskanselier Angela Merkel heeft op de Duitse televisie opnieuw haar vluchtelingenbeleid verdedigd. Ze riep ook op om Griekenland niet in de steek te laten.

“Wir schaffen das”, de woorden die Merkel enkele maanden geleden en waarmee ze steeds meer geïsoleerd staat in de Europese Unie, gelden nog steeds, aldus de Duitse bondskanselier.

De Duitse bondskanselier werd een uur lang aan het woord gelaten in de talkshow van Anne Will op zender ARD. Van een koerswijziging over de vluchtelingencrisis was geen sprake. Integendeel. “Wir schaffen das”, de woorden die Merkel enkele maanden geleden en waarmee ze steeds meer geïsoleerd staat in de Europese Unie, gelden nog steeds, aldus de Duitse bondskanselier.

Steun voor Griekenland

Merkel riep de rest van Europa op om samen oplossingen te vinden. “Het is mijn verdomde plicht dat Europa een gezamenlijke weg vindt”, luidde het. Over het sluiten van de grenzen in Macedonië, zei Merkel dat het de Duitse verantwoordelijkheid is om de situatie niet ten laste van één land te laten, maar naar een gezamenlijke oplossing te zoeken met de EU-partners.

Ze beloofde extra steun voor Griekenland. “We kunnen dat land nu toch niet in de steek laten. We hebben het niet in de eurozone gehouden, om het nu te laten vallen”. Ze sprak zich expliciet uit tegen landen die op eigen houtje beslissingen nemen. “Dat is precies waar ik bang voor ben. Wanneer één land grenzen stelt, lijdt de ander. Dat is niet mijn Europa”.

Geen alternatief

De Duitse bondskanselier kijkt met hoge verwachtingen naar de Europese top met Turkije, op 7 maart. Maar als die top zou mislukken, is ze niet van plan om daar persoonlijke consequenties aan te verbinden. Er zal dan verder gewerkt worden aan een oplossing, de volgende top is al op 17 en 18 maart, klonk het. “Ik ben zeer optimistisch dat de Europese weg zal slagen”. Een alternatief is er niet. Op de vraag of ze over een plan-B beschikt, met nationale maatregelen en de sluiting van de grenzen, antwoordde Merkel ontkennend.

Ze is ook niet van plan om een bovengrens op het aantal vluchtelingen in Duitsland te stellen, zoals enkele van haar partijgenoten willen. Dat heeft geen zin, als dat aantal al na enkele weken moet worden bijgesteld, klonk het. “Dan wordt de teleurstelling bij de bevolking nog vele malen groter”.

‘Belangrijke fase in onze geschiedenis’

Merkel vraagt de burgers om geduld. Europa samenhouden en menselijkheid tonen zijn haar prioriteit. “Het gaat ook om het aanzien van Duitsland in de wereld. Het is een heel belangrijke fase in onze geschiedenis”, klonk het. Het geweld tegen asielzoekers werd dan ook uitdrukkelijk veroordeeld. “Men kan zorgen hebben, men kan die tonen door vreedzaam te demonstreren. Maar de waardigheid van de mensen is onaantastbaar. Dat is artikel 1 van onze grondwet en geldt voor iedereen die zich op ons grondgebied bevindt”. (Belga/TE)

Partner Content