Angela Merkel noemt jodendom onderdeel van Duitse identiteit

Angela Merkel © Belga Image

Het Jodendom maakt integraal onderdeel uit van de Duitse identiteit. Dat zei bondskanselier Angela Merkel zondag tijdens een grote optocht met 4.000 deelnemers in Berlijn, tegen het antisemitisme.

‘Het Joodse leven hoort ook ons toe. Het is een deel van onze identiteit’, zei Merkel, die eraan toevoegde dat het antisemitisch geweld sinds begin dit jaar terug in opmars is.

De betoging werd georganiseerd nadat er verschillende antisemitische slogans waren te horen tijdens anti-Israëlbetoginge in augustus van dit jaar.

‘Joodse vrienden, buren, collega’s: voel jezelf thuis hier’, zei Merkel. Ze belooft dat Duitsland geen discriminatie tegen de Joodse gemeenschap zal tolereren.

Prominenten

De optocht werd georganiseerd door de Centrale Raad voor Joden in Duitsland. Zij telden 8.000 deelnemers, volgens de politie namen 4.000 mensen deel aan de optocht die begon aan de Brandenburger Tor. Onder hen heel wat prominenten zoals de Duitse president Joachim Gauck, vicebondskanselier Sigmar Gabriel en leiders van de christelijke gemeenschap. Er stapten ook delegaties van het World Jewish Congress mee, waarvan de raad van bestuur tot dinsdag zal vergaderen in Berlijn. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content