Amnesty International vraagt dat het terugsturen "onmiddellijk gestaakt" wordt.

"Dat Turkije in staat zou zijn tegemoet te komen aan de rechten en noden van meer dan drie miljoen asielzoekers, is pure fictie", zegt Eva Berghmans van Amnesty International Vlaanderen in een persmededeling.

"De Europese Unie wil koste wat kost irreguliere migratie naar Europa tegenhouden en stelt de situatie in Turkije bewust verkeerd voor. Het is belangrijk dat Turkije wordt gesteund en aangemoedigd om een degelijk asielsysteem te ontwikkelen, maar de EU mag niet doen alsof dat systeem al bestaat."

'Beloftes niet hard gemaakt'

Turkije faalt volgens Amnesty op de drie cruciale criteria die volgens het internationaal recht nodig zijn om terugkeer legaal te doen verlopen: eerlijke en doeltreffende procedures om de status van asielzoekers te bepalen, duurzame oplossingen en een adequate levensstandaard. Dat zou blijken uit het nieuwe rapport van Amnesty ("No Safe Refuge. Asylum-seekers and refugees denied effective protection in Turkey") over de toestand van de drie miljoen asielzoekers en vluchtelingen in Turkije. "De Turkse beloftes aan Europa worden gewoon niet hard gemaakt op het terrein. Vluchtelingen en asielzoekers zitten jarenlang vast in Turkije en krijgen geen steun, noch de rechten om zelf in hun levensonderhoud te voorzien", aldus de persmededeling.

(Belga/RR)

Amnesty International vraagt dat het terugsturen "onmiddellijk gestaakt" wordt. "Dat Turkije in staat zou zijn tegemoet te komen aan de rechten en noden van meer dan drie miljoen asielzoekers, is pure fictie", zegt Eva Berghmans van Amnesty International Vlaanderen in een persmededeling. "De Europese Unie wil koste wat kost irreguliere migratie naar Europa tegenhouden en stelt de situatie in Turkije bewust verkeerd voor. Het is belangrijk dat Turkije wordt gesteund en aangemoedigd om een degelijk asielsysteem te ontwikkelen, maar de EU mag niet doen alsof dat systeem al bestaat." Turkije faalt volgens Amnesty op de drie cruciale criteria die volgens het internationaal recht nodig zijn om terugkeer legaal te doen verlopen: eerlijke en doeltreffende procedures om de status van asielzoekers te bepalen, duurzame oplossingen en een adequate levensstandaard. Dat zou blijken uit het nieuwe rapport van Amnesty ("No Safe Refuge. Asylum-seekers and refugees denied effective protection in Turkey") over de toestand van de drie miljoen asielzoekers en vluchtelingen in Turkije. "De Turkse beloftes aan Europa worden gewoon niet hard gemaakt op het terrein. Vluchtelingen en asielzoekers zitten jarenlang vast in Turkije en krijgen geen steun, noch de rechten om zelf in hun levensonderhoud te voorzien", aldus de persmededeling.(Belga/RR)