De B2 Spirit is een Stealth-toestel dat met atoombommen uitgerust kan worden. De B2's stegen op in Missouri, vlogen naar Zuid-Korea, wierpen daar hun oefenmunitie af en keerden terug naar de VS.

Zulke trainingsmissies zijn niet ongewoon. Wel ongebruikelijk is dat ze meteen bekendgemaakt worden. Het eerste doel van de missie is duidelijk: machtsvertoon om Noord-Korea te intimideren.

Dat land hield onlangs een kernproef die ervoor zorgde dat de spanning op het Koreaanse schiereiland aanmerkelijk gestegen zijn. De Noord-Koreanen verbraken deze week alle militaire communicatie met hun zuiderburen en dreigden ermee om Amerikaanse installaties in de Stille Oceaan aan te vallen.

Atoomparaplu

Een ander doel, volgens de Amerikaanse media, is Zuid-Korea ervan te overtuigen dat het nog steeds veilig onder de Amerikaanse atoomparaplu zit. In dat land gaan er stemmen op om een eigen kernmacht uit te bouwen. Niet iedereen in Zuid-Korea is ervan overtuigd dat Amerika altijd klaar zal staan om Noord-Korea op afstand te helpen houden.

Met het machtsvertoon met de B2's wil Washington het tegendeel aantonen. De VS wil een wapenwedloop tussen de Korea's voorkomen. Als Zuid-Korea eigen atoombomen gaat bouwen, zou dat niet alleen de spanningen tussen de buurlanden verder ten top drijven, het zou ook de drempel verlagen voor would be-kernmogendheden elders.

De B2 Spirit is een Stealth-toestel dat met atoombommen uitgerust kan worden. De B2's stegen op in Missouri, vlogen naar Zuid-Korea, wierpen daar hun oefenmunitie af en keerden terug naar de VS. Zulke trainingsmissies zijn niet ongewoon. Wel ongebruikelijk is dat ze meteen bekendgemaakt worden. Het eerste doel van de missie is duidelijk: machtsvertoon om Noord-Korea te intimideren. Dat land hield onlangs een kernproef die ervoor zorgde dat de spanning op het Koreaanse schiereiland aanmerkelijk gestegen zijn. De Noord-Koreanen verbraken deze week alle militaire communicatie met hun zuiderburen en dreigden ermee om Amerikaanse installaties in de Stille Oceaan aan te vallen. Atoomparaplu Een ander doel, volgens de Amerikaanse media, is Zuid-Korea ervan te overtuigen dat het nog steeds veilig onder de Amerikaanse atoomparaplu zit. In dat land gaan er stemmen op om een eigen kernmacht uit te bouwen. Niet iedereen in Zuid-Korea is ervan overtuigd dat Amerika altijd klaar zal staan om Noord-Korea op afstand te helpen houden. Met het machtsvertoon met de B2's wil Washington het tegendeel aantonen. De VS wil een wapenwedloop tussen de Korea's voorkomen. Als Zuid-Korea eigen atoombomen gaat bouwen, zou dat niet alleen de spanningen tussen de buurlanden verder ten top drijven, het zou ook de drempel verlagen voor would be-kernmogendheden elders.