Enkele scholen in VS-staat Utah halen Bijbel weg uit bibliotheken

© Getty

Een aantal lagere en middelbare scholen in de Amerikaanse staat Utah hebben de Bijbel uit de schoolrekken gehaald, wegens “aanstootgevende en gewelddadige inhoud”. Dat hebben verschillende Amerikaanse media gemeld. De klacht tegen de Bijbel kwam er uit protest tegen de strenge regels voor boeken.

De bijbels worden gebannen in scholen in het district Davis County, ten noorden van Salt Lake City. Aanleiding is een wet die in 2022 werd gestemd in de westelijke staat, en die het mogelijk maakt om boeken en films ‘met pornografische of onfatsoenlijke inhoud’ uit de schoolbibliotheken en de lessen te bannen. Uit protest tegen de strenge wet dienden ouders ook een klacht in tegen de Bijbel. ‘Nu kunnen we alle boeken verbieden en moeten we nooit meer lezen’, klonk het in de klacht, volgens een verslag in The Salt Lake Tribune.

Volgens de ouders ontbrak in de lijst van tot dan verbannen boeken nog ‘een van de meest seksueel geladen boeken ooit’: de Bijbel, met passages over ‘incest, masturbatie, seksuele handelingen met dieren, prostitutie, (…) en zelfs kindermoord’.

De klacht werd door een commissie beoordeeld. Die besloot de bijbels alleen te behouden in de bibliotheken in het hoger onderwijs. Volgens de mediaberichten zou de beslissing gevolgen hebben voor een achttal lagere en secundaire scholen in het district. Er werd wel al beroep aangetekend tegen de maatregel.

Intussen zouden er stemmen opgaan om ook het Boek van Mormon, het heilige boek van de mormonen, in de ban te doen.

Partner Content