Aantal coronagevallen Duitse slachterij drastisch gestegen

Tönnies, Duitsland © /

Het aantal coronagevallen bij de in opspraak geraakte Duitse slachterij Tönnies is drastisch gestegen. Inmiddels is bij 1.553 werknemers een besmetting vastgesteld. In totaal zijn tot nu toe 6.650 tests afgenomen.

De coronauitbraak bij het vleesbedrijf in Rheda-Wiedenbrück, een van de grootste van het land, leidde ertoe dat scholen en kinderdagverblijven in de regio weer de deuren moesten sluiten. Personeel en families worden gedwongen thuis te blijven. De regio sluit niet uit helemaal op slot te moeten. Inmiddels discussieert de politiek over een reorganisatie van de vleessector.

Volgens critici komt de uitbraak onder meer omdat slachterijen goedkope Oost-Europese krachten inzetten, die dicht opeengepakt in kleine ruimtes wonen.

Bij de bestrijding van de Tönnies-uitbraak zijn tientallen soldaten ingezet. Zij helpen bij het onderzoek naar contacten van geïnfecteerden en bij de verwerking van testgegevens.

Duitse regering zet in op lokale maaatregelen om uitbraak in slachterij in te dammen

De Duitse regering zet in op grootschalige lokale maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in en rond het vleesverwerkende bedrijf Tönnies in de deelstaat Noordrijn-Westfalen aan banden te leggen. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert sprak maandag over een “massale uitbraak”, die zeer ernstig moet worden genomen. Er bestaat een hoog risico op besmetting in de regio.

Sinds zaterdag zijn ook drie experts van het Robert Koch-instituut ter plaatse. Een kleine twintigtal werknemers van het gezondheidsinstituut helpt ook bij het in het kaart brengen van de contacten van besmette patiënten. Negendertig medewerkers van het Duitse leger dragen hun steentje bij om de lange reeks coronatests afgehandeld te krijgen.

De deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen beslist zelf welke concrete maatregelen genomen worden om de corona-uitbraak in te dammen. Plaatselijk zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten, en hier en daar in de buurt zijn ook quarantainemaatregelen opgelegd. De teller van het aantal besmette personen staat intussen op meer dan 1.330. Zes mensen liggen op de afdeling intensieve zorgen.

De slachterij Tönnies is één van de grootste van Duitsland en marktleider bij de verwerking van varkens. Het bedrijf ligt in Rheda-Wiedenbrück en is voorlopig gesloten.

Partner Content