Aanslag Moskou werk van zwarte weduwe?

Voor de verantwoordelijkheid van de aanslag wordt nadrukkelijk gekeken in de richting van de noordelijke Kaukasus.

De verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag op de Moskouse luchthaven Domodedovo is nog niet opgeëist, maar velen denken dat de daders uit de noordelijke Kaukasus komen.

In dat gebied is een rebellenbeweging actief onder leiding van Dokoe Oemarov, die in het noordelijke deel van het Kaukasusgebergte een streng islamitische staat wil vestigen.

Om dat doel te bereiken, zaaien zijn strijders geregeld dood en verderf onder de Russische ‘vijanden’. Daarbij zet hij ook ‘zwarte weduwen’ in. Dat zijn vrouwen die door de oorlogen in de Kaukasus hun echtgenoten, broers en zoons hebben verloren en dat willen wreken.

Na de aanslag in Moskou werd gemeld dat die mogelijk het werk is geweest van een vrouwelijke zelfmoordenaar uit de overwegend islamitische Russische regio Noord-Kaukasus. Een bron bij de veiligheidsdiensten meldde dat de explosie alle kenmerken heeft van een aanslag van militanten uit die regio.

De bom had volgens het Russische persbureau Ria Novosti een kracht van 5 kilo TNT en zat vol met metalen objecten om zo veel mogelijk schade aan te richten. De terroristen zijn naar de luchthaven gebracht door een medeplichtige. De politie is op zoek naar drie verdachten.

De aanslag van maandag is de zwaarste sinds maart vorig jaar, toen twee vrouwen uit Dagestan zichzelf opbliezen in de Moskouse metro. Veertig mensen kwamen toen om.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content