Minstens 147 mensen, overwegend studenten, zijn gedood en tientallen anderen verwond tijdens de aanval van de Somalische terreurorganisatie al-Shabaab op de universiteit van de Keniaanse stad Garissa. Het is de bloedigste aanval door de terreurgroep in Kenia sinds de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassade in Nairobi in 1998.

Gemunt op christenen

Uit getuigenissen van verschillende studenten blijkt dat de terroristen het expliciet gemunt hadden op christenen. 'De schutters deelden ons onder, de moslims mochten gaan terwijl de christenen een schot in het hoofd kregen', schrijft BBC. 'Bij elk nieuw schot dat werd afgevuurd, vreesde dat ook ik neergeschoten zou worden', getuigt Collins Wetangula.

Opvallend is dat de studenten een dag eerder nog aangemaand werden voorzichtig te zijn voor een mogelijke aanslag. Op de campus waren aanplakbiljetten verspreid. Op de Keniaanse televisie vertelde studenten dat ze dachten dat het een grap was.

De campus, waarop 815 studenten verbleven, telden slechts twee veiligheidsagenten. Veel te weinig, klinkt het. 'De universiteit bevindt zich op slechts 145 kilometer van de Somalische grens. Al-Shabaab heeft de regio al verschillende malen onder vuur genomen. Je kan dus wel stellen dat de campus in Garissa een eenvoudig doelwit was', aldus David McKenzie van CNN.

Symbolische waarde

'Het is een trend', voegt terrorisme-expert Sajjan Gohel daaraan toe op CNN. 'Terroristen kiezen steeds vaker scholen uit om een bloedbad in aan te richten. Het zijn zachte instituten die bovendien een sterke symbolische waarde huisvesten. De jeugd en onderwijs worden beschouwd als onschuldig en de toekomst. Door hen te raken, tref je een samenleving recht in haar hart.'

Al-Shabaab wil tonen dat ook zij - naast Boko Haram, IS en Al-Qaeda - nog steeds 'relevant' zijn

Gohel benadrukt voorts dat Al-Shabaab niet slechts een lokale terroristische groepering is. 'Ze zijn actief in een heleboel landen en rekruteren aanhangers in het westen. Afgelopen maand nog waarschuwde de Verenigde Staten voor nieuwe aanslagen.

'Al-Shabaab wil zijn "relevantie" en invloed tonen, net als Boko Haram, IS en Al-Qaeda', stelt McKenzie. 'Terroristische aanslagen in het buitenland kunnen een nieuwe manier zijn om duidelijk te maken dat de organisatie nog niet afgeschreven is. Zeker na de terrotoriale verliezen in Somalië, wil Al-Shabaab opnieuw aan invloed winnen door middel van terreur.'

Westgate

In Kenia alleen al heeft Al-Shabaab de voorbije jaren meer dan tweehonderd slachtoffers gemaakt. In 2013 kwamen 67 mensen om het leven bij een de grootschalige gijzeling in de Westgate Mall in Nairobi. Ook die aanslag gold als vergelding voor de deelname van Keniaanse militairen aan de interventie door de Afrikaanse Unie (AU) tegen de terreurgroep.

Minstens 147 mensen, overwegend studenten, zijn gedood en tientallen anderen verwond tijdens de aanval van de Somalische terreurorganisatie al-Shabaab op de universiteit van de Keniaanse stad Garissa. Het is de bloedigste aanval door de terreurgroep in Kenia sinds de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassade in Nairobi in 1998. Uit getuigenissen van verschillende studenten blijkt dat de terroristen het expliciet gemunt hadden op christenen. 'De schutters deelden ons onder, de moslims mochten gaan terwijl de christenen een schot in het hoofd kregen', schrijft BBC. 'Bij elk nieuw schot dat werd afgevuurd, vreesde dat ook ik neergeschoten zou worden', getuigt Collins Wetangula. Opvallend is dat de studenten een dag eerder nog aangemaand werden voorzichtig te zijn voor een mogelijke aanslag. Op de campus waren aanplakbiljetten verspreid. Op de Keniaanse televisie vertelde studenten dat ze dachten dat het een grap was. De campus, waarop 815 studenten verbleven, telden slechts twee veiligheidsagenten. Veel te weinig, klinkt het. 'De universiteit bevindt zich op slechts 145 kilometer van de Somalische grens. Al-Shabaab heeft de regio al verschillende malen onder vuur genomen. Je kan dus wel stellen dat de campus in Garissa een eenvoudig doelwit was', aldus David McKenzie van CNN. 'Het is een trend', voegt terrorisme-expert Sajjan Gohel daaraan toe op CNN. 'Terroristen kiezen steeds vaker scholen uit om een bloedbad in aan te richten. Het zijn zachte instituten die bovendien een sterke symbolische waarde huisvesten. De jeugd en onderwijs worden beschouwd als onschuldig en de toekomst. Door hen te raken, tref je een samenleving recht in haar hart.' Gohel benadrukt voorts dat Al-Shabaab niet slechts een lokale terroristische groepering is. 'Ze zijn actief in een heleboel landen en rekruteren aanhangers in het westen. Afgelopen maand nog waarschuwde de Verenigde Staten voor nieuwe aanslagen.'Al-Shabaab wil zijn "relevantie" en invloed tonen, net als Boko Haram, IS en Al-Qaeda', stelt McKenzie. 'Terroristische aanslagen in het buitenland kunnen een nieuwe manier zijn om duidelijk te maken dat de organisatie nog niet afgeschreven is. Zeker na de terrotoriale verliezen in Somalië, wil Al-Shabaab opnieuw aan invloed winnen door middel van terreur.' In Kenia alleen al heeft Al-Shabaab de voorbije jaren meer dan tweehonderd slachtoffers gemaakt. In 2013 kwamen 67 mensen om het leven bij een de grootschalige gijzeling in de Westgate Mall in Nairobi. Ook die aanslag gold als vergelding voor de deelname van Keniaanse militairen aan de interventie door de Afrikaanse Unie (AU) tegen de terreurgroep.