Minstens 147 mensen, overwegend studenten, zijn gedood en tientallen anderen verwond tijdens de aanval van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab uit Somalië op de universiteit van de Keniaanse stad Garissa. Dat verklaarde de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken donderdagavond. Hij zei dat de bevrijdingsoperatie inmiddels is afgelopen. Onder de doden zijn de vier Shabaab-terroristen.

Ongeveer "500 studenten zijn (levend) geïdentificeerd, maar we hebben vele doden te betreuren (...)", aldus Joseph Nkaissery eerder in Garissa, een stad in Oost-Kenia op 150 kilometer van de Somalische grens.

De vier terroristen droegen volgens getuigen een wapenuitrusting, met, al naargelang de bron, kogelvrije vesten of zelfmoordvesten met bomgordels. Ze waren, volgens andere getuigen, gemaskerd. Sommige getuigen hebben het over 5-6 schutters terwijl de regering het houdt op vier.

'Afrekenen met christenen'

Al-Shabaab eiste de aanslag op via een radiostation van de groepering. In een audioboodschap verklaarde de woordvoerder van de groep dat men aan de universiteit eerst moslims van niet-moslims had gescheiden en vervolgens "afrekende" met de niet-moslims, die later in de boodschap christenen worden genoemd.

Keniaanse soldaten aan de universiteit in Garissa, waar zeker 147 studenten werden vermoord bij een aanslag van  islamistische terroristen., Belga
Keniaanse soldaten aan de universiteit in Garissa, waar zeker 147 studenten werden vermoord bij een aanslag van islamistische terroristen. © Belga

Dit was een vergeldingsactie, aldus nog de radioboodschap, omdat "de christelijke regering van Kenia" in 2011 "ons land is binnengedrongen". In 2011 nam het Keniaans leger deel aan een militaire actie tegen Al-Shabaab. De universiteit werd volgens de radiomededeling van Al-Shabaab uitgekozen omdat ze ligt in "gekoloniseerd moslimgebied". De universiteit maakt volgens de woordvoerder van de organisatie deel uit van een "plan om christendom en ongeloof te verspreiden".

In 2013 was Al-Shabaab verantwoordelijk voor een vier dagen durende aanval tegen een shoppingmall in Nairobi. Daarbij kwamen 67 mensen om het leven.

(SD/RR)

Minstens 147 mensen, overwegend studenten, zijn gedood en tientallen anderen verwond tijdens de aanval van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab uit Somalië op de universiteit van de Keniaanse stad Garissa. Dat verklaarde de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken donderdagavond. Hij zei dat de bevrijdingsoperatie inmiddels is afgelopen. Onder de doden zijn de vier Shabaab-terroristen. Ongeveer "500 studenten zijn (levend) geïdentificeerd, maar we hebben vele doden te betreuren (...)", aldus Joseph Nkaissery eerder in Garissa, een stad in Oost-Kenia op 150 kilometer van de Somalische grens.De vier terroristen droegen volgens getuigen een wapenuitrusting, met, al naargelang de bron, kogelvrije vesten of zelfmoordvesten met bomgordels. Ze waren, volgens andere getuigen, gemaskerd. Sommige getuigen hebben het over 5-6 schutters terwijl de regering het houdt op vier.Al-Shabaab eiste de aanslag op via een radiostation van de groepering. In een audioboodschap verklaarde de woordvoerder van de groep dat men aan de universiteit eerst moslims van niet-moslims had gescheiden en vervolgens "afrekende" met de niet-moslims, die later in de boodschap christenen worden genoemd.Dit was een vergeldingsactie, aldus nog de radioboodschap, omdat "de christelijke regering van Kenia" in 2011 "ons land is binnengedrongen". In 2011 nam het Keniaans leger deel aan een militaire actie tegen Al-Shabaab. De universiteit werd volgens de radiomededeling van Al-Shabaab uitgekozen omdat ze ligt in "gekoloniseerd moslimgebied". De universiteit maakt volgens de woordvoerder van de organisatie deel uit van een "plan om christendom en ongeloof te verspreiden".In 2013 was Al-Shabaab verantwoordelijk voor een vier dagen durende aanval tegen een shoppingmall in Nairobi. Daarbij kwamen 67 mensen om het leven.(SD/RR)