Het aantal mensen dat het geweld ontvlucht, stijgt pijlsnel: vorige week donderdag had de VN het nog over 800.000 ontheemden. Ook de omstandigheden waarin ze moeten leven worden er niet beter op. 'Ze zijn getraumatiseerd en moeten buiten in ijskoude temperaturen slapen, omdat de vluchtelingenkampen vol zitten. Moeders verbranden plastic om hun kinderen te verwarmen. Baby's en jonge kinderen sterven van de koude', zei Lowcock in een mededeling.

Met de steun van Moskou lanceerde het Syrische regime in december vorig jaar een offensief in de provincie Idlib, het laatste bolwerk van rebellen en jihadisten. 'Het geweld in het noordwesten van Syrië is blind', aldus Lowbock, die opriep tot een staakt-het-vuren. 'We krijgen informatie binnen dat de plekken waar zich ontheemden bevinden, nu geviseerd worden, met doden, gewonden en nieuwe ontvluchtingen tot gevolg.' Hij wees er op dat 'de grootste humanitaire tragedie van de 21ste eeuw enkel vermeden kan worden als de leden van de Veiligheidsraad hun individuele belangen overstijgen'.

Het aantal mensen dat het geweld ontvlucht, stijgt pijlsnel: vorige week donderdag had de VN het nog over 800.000 ontheemden. Ook de omstandigheden waarin ze moeten leven worden er niet beter op. 'Ze zijn getraumatiseerd en moeten buiten in ijskoude temperaturen slapen, omdat de vluchtelingenkampen vol zitten. Moeders verbranden plastic om hun kinderen te verwarmen. Baby's en jonge kinderen sterven van de koude', zei Lowcock in een mededeling. Met de steun van Moskou lanceerde het Syrische regime in december vorig jaar een offensief in de provincie Idlib, het laatste bolwerk van rebellen en jihadisten. 'Het geweld in het noordwesten van Syrië is blind', aldus Lowbock, die opriep tot een staakt-het-vuren. 'We krijgen informatie binnen dat de plekken waar zich ontheemden bevinden, nu geviseerd worden, met doden, gewonden en nieuwe ontvluchtingen tot gevolg.' Hij wees er op dat 'de grootste humanitaire tragedie van de 21ste eeuw enkel vermeden kan worden als de leden van de Veiligheidsraad hun individuele belangen overstijgen'.