Week van de Smaak gefocust op Turkije

© Week van de smaak

Van 11 tot 21 november brengt Vlaanderen tijdens de Week van de Smaak zoveel mogelijk mensen samen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten.

Proef van de Hoppas, de Vlaamse versie van de Spaanse tapas.

Hoppas, onder die naam lanceert Vlaanderen tijdens de Week van de Smaak een nieuw soort hapje. De rijke traditie van de tapas uit Spanje ligt aan de basis van dit nieuwe streekproduct: hop + tapas = hoppas. De hop komt van Vlaamse speciaalbieren, de tapa wordt gemaakt met producten en ingrediënten uit Vlaanderen. Noem het dus gerust de Vlaamse versie van de Spaanse tapas.

Een culinaire traditie uit een ander Europees land krijgt hiermee een nieuwe, eigen invulling. Culturele uitwisseling en vernieuwing: daar staat Europa voor! De hoppas bevatten, naast ingrediënten uit andere landen, minstens één erkend Vlaams streekproduct of één streekgebonden product. Dat is een product dat geproduceerd is in een zone van ongeveer 30 km in en rond de gemeente. Bovendien worden de Hoppas met een Belgisch streekbier aangeboden.

Met de hoppas zet Vlaanderen zijn cultureel en culinair erfgoed op de kaart van Europa. De rijke brouwerstraditie, de unieke gistingsmethoden, de uitgebreide schakering aan kwaliteitsbieren: niet voor niets maakt de Vlaamse biercultuur indruk, ook in de rest van Europa.

Restaurants, brouwerijen, eetcafés, burgemeesters, sterrenchefs, verenigingen en hobbykoks: vanaf de Week van de Smaak gaan ze overal in Vlaanderen met hoppas aan de slag.

Op de website van de Week van de Smaak kunnen er verschillende receptenboekjes van hoppas geïnspireerd door Vlaamse en Brusselse speciaalbieren gedownload worden. U vindt er ook adressen van restaurants en eetcafés die hoppas op het menu hebben staan.

De Commissaris Kookt, EU Commissarissen koken een typisch gerecht uit hun thuisland

Ieder jaar, op de eerste zondag van de Week van de Smaak, vindt de actie ‘De burgemeester kookt’ plaats. Tientallen burgemeesters gaan op die dag de uitdaging aan om samen met een vereniging of club, een restaurant of een chef, te koken voor hun stadsbewoners. Sommige burgemeesters koken voor het goede doel, anderen zetten vrijwilligers in de bloemetjes en nog anderen maken er een groot dorpsfeest van.

Naar analogie met die actie en in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap, worden dit jaar de Europese commissarissen uitgenodigd om te koken tijdens de Week van de Smaak.

De commissaris kan een gerecht klaarmaken dat typisch is voor zijn/haar thuisland, al dan niet met streekproducten uit Vlaanderen, of hij kan een Europees menu op het bord toveren. Bovendien kan de actie gekoppeld worden aan een goed doel, een vereniging, of het bedanken van vrijwilligers.

De deelnemende commissarissen zijn Janez Potocnik (Slovenië, Commissaris voor Milieu), Antonio Tajani (Italië, Vicepresident en Commissaris voor Industrie en ondernemerschap) en Karel De Gucht (België, Commissaris voor Handel) en Neelie Kroes (Nederland, Vicepresident en Commissaris voor Digitale Agenda)

Expatatas, expats stellen hun favoriete aardappelgerecht voor aan Vlaanderen

Expats – buitenlanders die werken in België – krijgen de kans om hun favoriete aardappelgerecht voor te stellen. Op de website van de Week van de Smaak verklappen ze de recepten, en tegelijk vertellen ze er meer over de eetcultuur uit hun thuisland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content