Vuye en Wouters: ‘Er is nog niets beslist’ (video)

Hendrik Vuye en Veerle Wouters © Belga

Hendrik Vuye en Veerle Wouters hebben een lang gesprek gehand met N-VA-voorzitter Bart De Wever over hun toekomst binnen N-VA. Na afloop wilden beiden niet veel kwijt. Het is niet duidelijk of de twee lid blijven van de partij. Woensdag gaan de gesprekken verder.

“We zijn uitgenodigd door de voorzitter, dus we komen vooreerst luisteren. We zullen het gesprek aangaan.” Meer wilden N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters niet kwijt bij hun aankomst op het partijhoofdkwartier van N-VA. Sinds 15 uur zitten ze er samen met Bart De Wever, daags nadat ze uit het partij- en het dagelijks bestuur zijn gezet en ze hun communautaire opdracht opgeschort zagen.

Met welke boodschap komen Vuye en Wouters naar het gesprek, zo wilde de massaal opgedaagde pers weten. Maandag had het verguisde N-VA-duo immers laten verstaan dat ze na het gesprek met De Wever zouden beslissen over hun toekomst bij N-VA. Maar de primeur hielden Vuye en Wouters dus voor de voorzitter.

Ook na afloop van het gesprek wilden beiden niet veel kwijt voor de camera’s van VTM Nieuws. ‘We zullen nu een aantal voorstellen over en weer sturen’, klonk het vaag bij Veerle Wouters.

‘Er is nog helemaal niets beslist. Wij gaan zeker niets zeggen over wat besproken is of over hoe de sfeer was’, zei Hendrik Vuye.

De gesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever gaan woensdag verder. Hoe de toekomst van de twee binnen de partij eruit ziet, is nog onduidelijk.

Bekijk hier het interview dat Jan De Meulemeester had voor VTM Nieuws toen Vuye en Wouters het N-VA-hoofdkwartier verlieten na het gesprek met De Wever.

De partijtop spreekt van een “goed gesprek”. “Er zijn helemaal geen inhoudelijke tegenstellingen. Wel zijn er voorstellen geformuleerd over de manier van samenwerken, voorstellen langs beide kanten”, verduidelijkt de woordvoerder van De Wever.

Dat de gesprekken na een bijeenkomst van vier uur nog niet zijn afgesprongen, lijkt erop te wijzen dat beide kanten de situatie niet op de spits willen drijven en een vertrek uit de partij liefst vermijden. “Niemand heeft hun meerwaarde ooit in twijfel getrokken”, reageert De Wevers woordvoerder nog.

En Vuye en Wouters als onafhankelijke in de Kamer naast zich krijgen? “Leuk zou dat inderdaad niet zijn.”

Bekijk hier het interview van Vuye en Wouters in Terzake:

Aanleiding van de hele heisa was het weekendinterview van Vuye en Wouters in De Morgen. Daarin hadden ze forse kritiek geuit op de communautaire koers van de partij, nadat voorzitter Bart De Wever had aangegeven dat een nieuwe staatshervorming in 2019 niet cruciaal zou zijn voor regeringsdeelname. Eerder had het duo op Knack.be ook al partijgenoten als Peter De Roover, Nadia Sminate en Valerie Van Peel teruggefloten. Zij hadden afgelopen zomer voorstellen gedaan over het inperken van grondrechten in de strijd tegen terreur.

Die openlijke kritiek kwam de afvallige Kamerleden duur te staan.

Objectief V

Begin dit jaar werd Hendrik Vuye nog samen met Veerle Wouters aangesteld als tweekoppige leiding van Objectief V, een denktank binnen de N-VA die de communautaire dromen van de partij moest uitdenken en concretiseren. Die opdracht nam de partijtop hen dus gisteren weer af. Voorzitter Bart De Wever had al bij herhaling gesteld dat interne discussies ook intern gehouden moesten worden, en de woorden van Vuye en Wouters bleken de druppel die de emmer deed overlopen. Een gesprek met De Wever moest vandaag meer duidelijkheid brengen over de toekomst van de twee Kamerleden. (SK/SD/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content