‘VTM bericht negatiever over immigratie dan VRT’

Vluchtelingen op Griekse eiland Lesbos © Reuters

Immigratienieuws op Belgische tv-journaals is – zoals ook ander nieuws – overwegend negatief. Er zijn amper positieve verhalen en vaak wordt immigratie in verband gebracht met criminaliteit en gerecht.

Immigratie is geen hot topic in Vlaamse zevenuurjournaals. Tussen 2003 en 2014 handelden 1.910 nieuwsitems van de 171.535 (1,6 procent) over immigratie. Immigratie wordt vooral gelinkt aan gerechtelijke zaken (11 pct), criminaliteit (10 pct), politiek (8 pct) en sociale zaken (6 pct). Dat blijkt uit een Nieuwsmonitor van het Steunpunt Media. De onderzoekers wijzen op de verantwoordelijkheid van de media, gezien hun invloed op de publieke opinie.

Positief nieuws blijkt zeldzaam, bleek uit een diepgaandere analyse van 1.610 items. Gemiddeld is “slechts” 6 procent van het onderzochte nieuws positief. “VRT blijkt positiever te berichten over immigratie dan VTM, wat doet vermoeden dat initiatieven zoals het diversiteitscharter hun vruchten blijken af te werpen, hoewel ook op de VRT al bij al positief nieuws vrij beperkt blijkt en de trends op beide zenders grotendeels gelijklopend zijn”, klinkt het.

Belangrijke rol van de media

Sinds 2013 is de berichtgeving wel minder uitgesproken negatief. Toekomstig onderzoek kan nagaan of die trend zich voortzet.

De onderzoekers beseffen dat het nieuws ook negatief kan zijn, omdat het reageert op externe gebeurtenissen, maar ze vragen zich af of de berichtgeving accuraat is of niet, of er bepaalde trends zijn of dat er sprake is van stereotypering. Ze benadrukken evenwel het belang van de berichtgeving: “Wanneer de televisiejournaals vaker berichten over immigratie, beschouwen burgers dit als een belangrijker probleem. Slechts weinig burgers treden rechtstreeks in contact met immigratie en doen daarom een beroep op nieuws over immigratie. In deze zin lijkt het belangrijk – zeker tijdens de huidige vluchtelingencrisis – dat nieuwszenders zich bewust zijn van hun rol als informatiebron.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content