VRT maakt deel toplonen bekend: loon CEO en directiecomité vrijgegeven

VRT © Belga

De openbare omroep zal voortaan het brutoloon van haar CEO vrijgeven, net als de totale bezoldiging van het directiecomité.

De openbare omroep laat weten dat het voortaan het loon van zijn gedelegeerd bestuurder openbaar zal maken, naast de totale loonsom van zijn directiecollege. ‘De VRT volgt daarbij de lijn die gehanteerd wordt in andere takken van de bedrijfswereld die opereren in een concurrentiële omgeving,’ klinkt het.

  • CEO Paul Lembrechts heeft een jaarlijkse bruto bezoldiging van 247.572 euro.
  • De totale jaarlijkse bruto bezoldiging van het directiecollege (6 directieleden, exclusief de CEO) bedraagt 898.415 euro.

De vergoedingen van de leden van de raad van bestuur worden sinds vorig jaar (de editie ‘2014’) gepubliceerd in het jaarverslag van de VRT, aldus nog de openbare omroep.

Rond het vrijgeven van de toplonen bij de openbare oproep was discussie. De VRT wilde dat niet doen, omdat ‘de informatie te gevoelig is in een sterk concurrerende sector waar de financiële, commerciële en economische belangen groot zijn’. Dat argument werd door de de Raad van State echter van tafel geveegd: ‘De beroepsinstantie verliest het algemeen belang dat met de openbaarheid van bestuur is verbonden geheel uit het oog.’

Die openbaarheid van bestuur slaat op enkele WOB-aanvragen (Wet Openbaarheid van Bestuur, verankerd in de Grondwet en een Vlaams decreet). Een werd ingediend door een VRT-kijker, die ondertussen aan de slag is bij de VRT, een andere door Knack. Dat de VRT beide aanvragen afwees, botste dus op de Raad van State.

De WOB-aanvraag van Knack ging overigens verder dan wat nu vrijgegeven wordt. De Vlaamse regering wil buitensporige salarissen vermijden, en om dat plan te toetsen, vroegen wij inzage in de salarissen van een vijftigtal VRT-managers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content