Voorzitters PS en sp.a ronden begin volgende week eindverslag af

Rousseau en Magnette werken aan verslag na eerste gespreksronde © belga

De socialistische partijvoorzitters Conner Rousseau en Paul Magnette landen begin volgende week met het eindverslag van hun consultatieronde met de verschillende partijen die de regering steunen in haar aanpak van de coronacrisis.

In de loop van de week zullen ze nog enkele partijvoorzitters spreken, klinkt het bij sp.a.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau en zijn PS-collega Paul Magnette rondden vorige week een tweede ‘snuffelronde’ met de partijvoorzitters van MR, Open Vld, CD&V, N-VA, Groen, Ecolo, cdH en DéFI af. Er zit een eindverslag aan te komen, klonk het afgelopen weekend, maar op vraag van premier Sophie Wilmès wordt even getemporiseerd. Zo wordt de superkern van komende vrijdag, waar nog enkele maatregelen rond het coronavirus geagendeerd staan, niet doorkruist door de formatie, valt te horen bij sp.a. Rousseau en Magnette zullen de komende week nog ‘enkele mensen zien’ om dan na de superkern, wellicht begin volgende week, te landen met een eindverslag ‘met onze conclusies en met mogelijke convergenties met het oog op een nieuwe federale regering’.

Welke partijvoorzitters ze precies zullen spreken, is niet duidelijk. ‘Alle partijen hebben positief gereageerd op het leggen van deze contacten’, klinkt het dinsdag bij PS. ‘De ontmoetingen zullen fysiek gebeuren, met respect voor de vereiste afstandsregels. Het doel van het initiatief van de socialistische familie blijft een stand van zaken op te maken over hoe de enen en de anderen het einde van de volmachten en de periode na juni zien. Het doel is ook om de standpunten van de partijen te kennen over een aantal doorslaggevende onderwerpen voor de vorming van een eventuele meerderheid en het opstellen van een relanceplan’, lichten de Franstalige socialisten nog toe.

Verschillende partijvoorzitters benadrukten al dat er tegen september best een volwaardige federale regering in de steigers staat. Ook Rousseau hamerde daar al op. Naar de samenstelling van die regering blijft het gissen, al vernam Le Soir wel uit goede bron dat Magnette de Vivaldi-piste – een coalitie met socialisten, liberalen, groenen en CD&V – maandag op het partijbureau dood heeft verklaard. Volgens de PS-kopman zou het ofwel een regering met N-VA worden, ofwel nieuwe verkiezingen. N-VA-

Kamerlid Theo Francken hoopte afgelopen weekend in De Zondag al op een akkoord tussen Vlaams-nationalisten en sociaaldemocraten, waarbij N-VA en PS dus het initiatief nemen. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is daar dan weer weinig optimistisch over. ‘Heel het land wacht al meer dan een jaar op dat akkoord. Ik heb vandaag geen indicaties dat het binnen handbereik zou zijn’, zegt hij dinsdag in een interview met Knack. Intussen kijken meer en meer kopstukken in de richting van premier Sophie Wilmès (MR).

Het zou ‘grondwettelijk de logische keuze zijn’ dat zij de formatie nu in handen neemt, aldus Lachaert. Afgelopen weekend zei CD&V-vicepremier Koen Geens al te hopen Wilmès de formatie nu kan trekken. Een ook Magnette zou daarmee kunnen leven. ‘Op een bepaald moment moet iemand een initiatief nemen en dat kan zeker Wilmès zijn’, zei hij in De Zevende Dag.

Partner Content