Voorzitter partijraad N-VA verwacht geen stemming over heisa rond Vuye en Wouters

Hendrik Vuye en Veerle Wouters bij de voorstelling van hun boek De maat van de monarchie © Belga

“Alles kan, maar het lijkt me heel raar dat het tot een stemming zou komen” over het hele incident rond Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Dat zegt voorzitter Veerle Geerinckx van de partijraad van N-VA. De Vlaamsgezinde politicoloog Bart Maddens had eerder op de dag zijn twijfels geuit of hun defenestratie en de ruis rond de communautaire ambitie van N-VA op voldoende steun kan rekenen binnen het op één na hoogste partijorgaan van N-VA.

De uitsluiting van Vuye en Wouters uit het partijbestuur en de opschorting van hun bijzondere communautaire opdracht zijn een “cruciale test” voor de macht van De Wever, argumenteerde Maddens maandag op Knack.be.

Hij twijfelt of mandatarissen zullen durven tegenpruttelen, maar verwacht dat het protest binnen de partijraad – met de meer flamingantische basismilitanten – groter zal zijn. “Ik zou er mijn hand niet voor in het vuur durven steken dat De Wever een meerderheid zou halen mocht het hierover tot een stemming komen”, klonk het. Voorzitter Veerle Geerinckx verwacht zo’n stemming allerminst.

“Zoals steeds kan elk lid van de partijraad onderwerpen toevoegen en vragen stellen, wij spreken altijd heel open over wat er binnen de partij gebeurt”, reageert ze. “Ik ben overtuigd dat we het hierover zullen hebben, maar we zitten daar echt niet over alles te stemmen. Alles kan, maar het lijkt me heel raar dat het tot een stemming zou komen.” Vragen om het punt te agenderen op de eerstvolgende partijraad van zaterdag 8 oktober kreeg Geerinckx nog niet.

Indicaties dat leden al sneller een buitengewone partijraad zouden willen bijeenroepen, heeft ze al helemaal niet. In principe zou dat kunnen indien minstens tien procent van de partijraad daar om vraagt. Of Maddens’ aanvoelen klopt, is trouwens maar de vraag. De partijraad is traditioneel erg gevoelig voor het communautaire, maar heel wat leden weten ongetwijfeld ook nog goed waar de partij vandaan komt en wat interne twisten destijds hebben betekend voor het lot van de Volksunie. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content