Vooruit ‘dient resolutie in voor pilootproject met online stemmen’

Melissa Depraetere (Vooruit) op 25 maart 2021.

Vooruit wil bij de volgende verkiezingen in 2024 een pilootproject organiseren om digitaal stemmen mogelijk te maken. Kamerfractieleider Melissa Depraetere dient daarvoor een resolutie in, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Het bericht is echter opvallend omdat bevoegd minister Annelies Verlinden (CD&V) in februari tegenover Knack al aankondigde dat er zo’n pilootproject komt tegen 2024.

Momenteel kunnen stemmen in de regel enkel in het kieshokje worden uitgebracht, maar daar willen de Vlaamse socialisten verandering in brengen.

Pilootproject

‘Mensen die in het buitenland wonen, moeten telkens weer een hele molen aan paperassen afwerken. Ook wie minder mobiel is of op zondag werkt, geraakt moeilijk tot in het kieshokje’, zegt Melissa Depraetere. De fractieleider van Vooruit dient in de Kamer een resolutie in om een online stemsysteem mogelijk te maken.

Vooruit wil bij de volgende verkiezingen in 2024 een pilootproject organiseren in een aantal gemeenten. Bij de verkiezingen in 2029 zou dit worden uitgebreid, zodat in 2034 iedereen de kans heeft om online te stemmen. ‘Met alle mogelijkheden die er vandaag zijn, moeten we dat kunnen realiseren. Maar dan moeten we nu schakelen’, zegt Depraetere.

Aangekondigd

De aankondiging van Vooruit is echter opvallend, omdat de in deze kwestie bevoegde minister van Binnenlandse Zaken (CD&V) Annelies Verlinden in februari in Knack al aangekondigde dat ze vanaf 2024 de verkiezingen in ons land ‘gaandeweg wil digitaliseren’.

Op aanraden van onderzoekers van een consortium van universiteiten zal ze een pilootproject opzetten tegen 2024. Ze denkt daarbij in de eerste plaats aan Belgen die in het buitenland wonen.

Lees meer:

Annelies Verlinden (CD&V): ‘In 2024 eerste proefproject met online stemmen’

Partner Content