Verenigde Staten verlenen Huawei drie maanden uitstel van executie

Het logo van technologiebedrijf Huawei op een bekrast smartphonescherm © Reuters

De Verenigde Staten hebben maandag het verbod voor Amerikaanse techbedrijven om hun producten ter beschikking te stellen aan het Chinese Huawei opgeschort tot midden augustus. Een ’tijdelijke licentie van 90 dagen’ moet de Chinese groep en zijn Amerikaanse partners de tijd geven om zich aan te passen, aldus het Amerikaanse ministerie voor Handel.

Zondag meldde Google dat het de Chinese telecomspeler de toegang zou ontzeggen van een aantal van zijn mobiele diensten. Maandag luidde het dan dat diensten als Google Play op bestaande toestellen van Huawei wel zullen blijven werken. Persbureau Bloomberg berichtte eveneens maandag dat ook de Amerikaanse chipbedrijven Qualcomm, Broadcom en Intel hun leveringen aan Huawei staken.

De maatregelen van de bedrijven volgen op de nieuwe, strengere Amerikaanse regels tegen Huawei die zijn ingesteld vanwege verdenkingen van spionage. Het Chinese bedrijf staat sinds kort op een zwarte lijst in de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven die zakendoen met Huawei kwamen daardoor onder een strenger toezicht van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken te staan.

Partner Content