Vandeput: ‘Grondtroepen in Syrië nodig om vrede te herstellen’

Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie © BELGA

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) is voor grondtroepen in Syrië. Indien nodig ook met Belgische soldaten, maar niet in de eerste gevechtsfase.

Dat zegt hij zaterdag in enkele kranteninterviews.

De Defensieminister spreekt zich na premier Charles Michel en buitenlandminister Didier Reynders openlijk uit voor een militaire interventie in Syrië. Vandaag maakt België al deel uit van een internationale coalitie die luchtbombardementen uitvoert tegen IS in Irak.

“De barbarij van IS kunnen we niet aanvaarden. We moeten hen bevechten op alle mogelijke manieren. In Irak gebeurt dat al. In Syrië zou hetzelfde moeten gebeuren. De vluchtelingen hebben weer een thuis nodig. De samenleving moet er heropgebouwd worden, zonder terroristen.”

Vandaag maakt België al deel uit van een internationale coalitie die luchtbombardementen uitvoert tegen IS in Irak.

“Als er een gelijkaardige coalitie komt in Syrië, dan kunnen we niet langs de kant blijven staan.”

Grondtroepen

Steven Vandeput gaat nog een stap verder. “Je kunt niet anders dan er op termijn binnengaan met een troepenmacht om de vrede te herstellen. Anders heeft militaire actie er weinig zin”, zegt hij in De Morgen.

Vandeput verwijst naar Libië, waar de bombardementen hielpen om Khadafi te verdrijven, maar waar achteraf chaos is ontstaan.

Een grondoorlog in Syrië betekent dat ook het Belgische leger zal worden gevraagd om soldaten te leveren. “De militairen met wie ik spreek, staan klaar. We gaan niet de rambo uithangen, maar als er duidelijke voorwaarden zijn, dan ben ik bereid om Belgische grondtroepen naar Syrië te sturen.”

Vandeput benadrukt dat het dan gaat om “nazorgopdrachten”, zoals de bewaking van kampen, wat het leger nu al doet in Mali. Het is voor hem uitgesloten dat Belgische soldaten worden ingezet bij de zwaarste gevechten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content