Vanaf morgen soepelere controles op Zaventem

© Belga

Vanaf woensdag treedt een nieuw beveiligingsysteem in werking aan de vertrekhal van Brussels Airport. De bonden bereikten daarover een akkoord met vertegenwoordigers van de minister van Binnenlandse Zaken en van Brussels Airport.

Er blijft een permanente controle behouden, maar niet iedereen zal nog gecontroleerd worden.

“Idee achter de maatregel is dat iedereen nog kan gecontroleerd worden, maar dat dat niet meer bij iedereen ook effectief zal gebeuren”, zegt ACV-secretaris Jan Adam.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

“We hebben gezocht naar een oplossing die de veiligheid én het comfort van de passagiers verzekert”, zo verwoordde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon het. Concreet zullen reizigers nog steeds de tenten moeten doorkruisen die opgesteld staan voor de vertrekhal, maar de controles zullen voortaan relatief willekeurig gebeuren of op basis van verdachte gedragingen. Het gaat dan zowel om de identiteitscontrole als over de controle van de tickets en de bagage.

Iedereen blijft dus kans lopen op controle, onderstreept Jambon. “We hebben de noden van alle betrokkenen in rekening genomen, de economische situatie van de luchthaven geanalyseerd en aandacht gehad voor de bezorgdheden van de personeelsleden en de politiemensen”, zei hij nog.

Laatste knelpunt tijdens de onderhandelingen ging over de technische aspecten – de manier waarop politiemensen zouden ingezet worden – maar inmiddels is ook daar een akkoord over bereikt.

Jan Jambon: ‘We gaan niet aan etnische profiling doen’

“We gaan geen etnische profiling doen”, beklemtoonde Jambon dinsdagavond nog in “Terzake” op Canvas. “Als u denkt dat alleen mensen met een bruine huidskleur of met een djellaba ‘d’office’ door de screening zullen gaan: dat is niet zo.”

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content