Vakbonden eisen een socialer Europa met betoging in Brussel

© Belga

Meerdere duizenden militanten van de christelijke, socialistische en liberale vakbond hebben woensdag in de Europese wijk in Brussel betoogd om een socialer Europa te eisen. ‘De mensen zijn ontgoocheld in dit Europa’, zei ACV-voorzitter Marc Leemans. ‘Ze willen een ander Europa, een gelijkmakend Europa.’

ABVV spreekt van 10.000 betogers, de politie houdt het op 6.300. De manifestatie ging van start in het Jubelpark en eindigde met speeches van de vakbondstoplui op het Luxemburgplein.

De actie kaderde in een oproep van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV), waar ACV, ABVV, ACLVB deel van uitmaken. Het vakverbond organiseert een hele reeks lobby- en socialemedia-acties in de aanloop naar de op 17 november in Göteborg geplande ondertekening van de Europese pijler van sociale rechten, een verklaring van sociale rechten die over het hele continent overeind moeten worden gehouden.

De bonden hopen dat de verklaring geen rookgordijn blijkt, maar dat ‘de mooie woorden snel worden omgezet in echte verbeteringen in de levens van de werknemers’. Woensdagnamiddag worden de vakbondsvoorzitters ontvangen door een dertigtal Europarlementariërs.

Partner Content