‘Vakbonden De Lijn mogen verkeersboetes chauffeurs niet terugbetalen’

Ben Weyts (N-VA) © BELGA

De vakbonden bij De Lijn mogen de chauffeurs geen verkeersboetes terugbetalen. ‘Dat gaat in tegen onze uitgangspunten rond verkeersveiligheid en respect voor de wegcode’, zegt mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).

De vakbonden bij De Lijn mogen de chauffeurs geen verkeersboetes terugbetalen. Dat vindt Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).

Verkeersveiligheid

“Er bestaat een praktijk binnen bepaalde entiteiten en binnen bepaalde vakbonden om een deel tot het volledige bedrag van een boete terug te betalen aan de chauffeurs”, zei parlementslid Annick De Ridder (N-VA) in het Vlaams parlement. “Uiteraard viel mijn mond open. Dat ondermijnt het doel van het systeem, waarbij De Lijn niet erg streng optreedt bij een eerste overtreding, maar dat wel opvoert bij een tweede, derde, vierde of vijfde.”

“Ik heb gelijklopende berichten ontvangen”, reageerde Weyts. “Ze gaan met dit beleid in tegen het responsabiliseringsmechanisme van De Lijn. Bovendien gaat dat nogal sterk in tegen onze uitgangspunten rond verkeersveiligheid en respect voor de wegcode.”

‘Dit passeert niet bij de Vlaming’

Bij De Lijn is momenteel een overleg aan de gang over een uniform systeem, over alle entiteiten heen, voor de doorrekening van boetes aan de chauffeurs. Zo wordt momenteel bijvoorbeeld in Vlaams-Brabant of Oost-Vlaanderen het gsm-gebruik achter het stuur zwaarder bestraft. Het eerste voorstel daarrond is afgewezen door het personeel.

“De terugbetaling door de vakbonden kan worden opgenomen in het overleg binnen de ondernemingsraad”, zegt De Ridder aan Belga. “Ik hoop dat de vakbond zal beseffen dat dit niet passeert bij de Vlaming.” Bij de vervoersmaatschappij wordt gemiddeld één overtreding begaan per 100.000 gereden kilometers. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content