Ultieme bocht lijkt in voorbereiding, val van de regering mogelijk ontweken

Charles Michel © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Een oplossing voor de regeringscrisis lijkt in de maak, al gaat het mogelijk slechts om uitstel van executie.

Op dit moment buigt de commissie Buitenlandse Zaken zich over een amendement op de resolutie die vandaag gestemd wordt, en steun voor het migratiepact moet bevestigen. Zoals bekend staat N-VA daar lijnrecht tegenover haar coalitiepartners, die waarschijnlijk wel op een wisselmeerderheid kunnen rekenen.

Maar in de loop van de middag werd een creatieve oplossing in de steigers gezet. N-VA zou zich onthouden bij de stemming, een standpunt waar MR en dus de premier mee zouden kunnen leven, zo verneemt onze redactie uit goede bron. Op die manier zou de val van de regering vermeden kunnen worden, en kan ze de dossiers afwerken die ze deze legislatuur nog rond wil krijgen. Ook een bron binnen de regering bevestigt dat over dat scenario wordt nagedacht.

De rode lijn van N-VA wordt op die manier verlegd naar de vergadering in New York, die binnen enkele weken plaats zou moeten vinden.

In dat scenario zou Michel naar Marrakesh kunnen vertrekken – met het voorbehoud dat hij daar het standpunt van N-VA en het gebrek aan eensgezindheid ook moet overbrengen. Zo koopt de regering zich dus ook tijd tot aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar het pact bekrachtigd moet worden. In de entourage van de premier viel vandaag al te rapen dat de premier in Marrakech ook kan uitleggen dat zijn grootste regeringspartner een fundamenteel probleem heeft met het pact. Een gebrek aan consensus is dus niet noodzakelijk een belemmering.

Het plan werd enkel uren later al enigszins doorkruist: fractieleider Peter De Roover kondigde aan dat de N-VA tegen de resolutie zal stemmen en zich dus niet zal onthouden. Michel zal dus ook met dat verzet naar Marrakech moeten trekken, en benadrukken dat zijn regering het niet eens is over het pact.

De rode lijn van N-VA wordt op die manier verlegd naar de vergadering in New York, die binnen enkele weken plaats zou moeten vinden. Daar moet de tekst finaal goedgekeurd worden. Tot dan dreigt dezelfde discussie de regering te verdelen: kan Michel daar het pact gaan goedkeuren, of valt dan de regering? De Roover liet daarover weinig twijfel bestaan: ‘Met de N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakech noch New York.’ Een val van de regering is nog lang niet van de baan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content