Uitspraken Bouchez zorgen voor oponthoud van formatiegesprekken

'Alles wordt geblokkeerd door de opkomst van populisten', zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. © Belga

De plenaire vergadering van de zeven partijvoorzitters die proberen een Vivaldi-coalitie op de been te brengen, is zondagmiddag opgeschort. Dat wordt bevestigd in kringen van de preformateurs. Naar verluidt ligt de houding van MR-voorzitter Georges Louis Bouchez aan de oorsprong hiervan.

De onderhandelingen stokten zondagnamiddag, volgens meerdere onderhandelaars wegens de houding van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) probeerden via bilaterale gesprekken het vertrouwen tussen de onderhandelaars te herstellen. Maandagmiddag wordt er voortgewerkt, meldt een woordvoerder van de preformateurs.

De voorzitters van PS, SP.A, Open VLD, MR, Ecolo, Groen en CD&V zaten sinds 8.30 uur samen nadat ze ook heel de zaterdag tot na 23 uur gewerkt hadden. De tijd dringt omdat preformateurs Lachaert en Rousseau maandag bij de koning verwacht worden met de naam van een formateur.

Naar verluidt ligt het probleem bij de houding van MR-voorzitter Bouchez. Die stelde zondag in een interview met Humo nog dat het programma van de Vivaldi-regering rechtser zou zijn dan met de N-VA. Zijn uitspraken vielen slecht rond de tafel, is te horen. Georges-Louis Bouchez zou ook terugkomen op eerste afspraken, over het institutionele, het energie- en migratiebeleid, zo is te horen bij verschillende onderhandelaars. De MR-voorzitter zou voorts het idee van een uitbreiding van de huidige regering-Wilmès terug op tafel gelegd hebben.

Bouchez zelf weerlegde de beschuldigingen zondagnamiddag in een reactie aan Belga. Sinds de hervattingen van de fysieke onderhandelingen vrijdag is er volgens hem geen enkel akkoord gesloten.

Naar verluidt was de wrevel bij de niet-liberale voorzitters zo groot dat ze aandrongen op een herschikking van de MR-delegatie. Ze eisten dat de premier Bouchez zou bijstaan bij een hervatting van de plenaire discussies. Sophie Wilmès kwam effectief te plaatse, maar uiteindelijk kwam er zondagavond geen plenaire vergadering meer.

De onderhandelingen worden maandagmiddag voortgezet. In de voormiddag komen immers de partijbureaus bijeen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content