Tweede politieverslag met details over incident duikt op

© .

Er is een tweede politieverslag rond het incident waarbij Jozef Chovanec (38) overleed in de luchthaven van Charleroi. Het verslag werd 55 minuten na het eerste summiere verslag geschreven, maar gaat gedetailleerder in op de feiten.

En daaruit blijkt ook dat het parket diezelfde dag nog de camerabeelden in beslag nam. Dat bericht Het Laatste Nieuws dinsdagavond op zijn website.

Het eerste politieverslag dat de luchthavenpolitie van Charleroi op 23 februari 2018 om 19.10 uur opmaakte na het incident waarbij Jozef Chovanec overleed, was summier en onvolledig. Maar er dook een tweede verslag op dat Het Laatste Nieuws kon inkijken. Dat verslag werd om 20.06 uur gemaakt, is dubbel zo lang (twaalf pagina’s) en gedetailleerd: van hoeveel pintjes Chovanec gedronken had, tot hoe ze hem met vijf agenten in bedwang hielden op het bed in zijn cel. Wel is er geen sprake van een Hitlergroet of het blauwe deken dat rond Chovanec gewikkeld werd.

Verder blijkt ook dat het parket diezelfde dag nog de bewuste camerabeelden van het incident in beslag nam, bericht Het Laatste Nieuws. ‘Het parket wist dus van dag één dat er camerabeelden waren’, zegt Ann Van De Steen, de advocaat van de weduwe Chovanec. ‘Die beelden waren dus van in het begin bij het dossier gevoegd. Dus dat kon onderzocht worden’, concludeert zij.

Van De Steen heeft ook vragen bij dat syntheseverslag. ‘Waarom zijn er twee versies en wordt eerst dat kort verslag gemaakt om erna pas in detail te treden?’, vraagt ze zich af. ‘Enkel dat eerste zal richting het kabinet van minister Jambon gestuurd zijn. Niks in het dossier wijst erop dat het tweede ook verstuurd werd.’

Kabinet-Jambon ontving enkel eerste politieverslag

Het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft destijds enkel het eerste ‘summiere’ verslag ontvangen over het incident waarbij Jozef Chovanec (38) overleed in de luchthaven van Charleroi. Zo heeft de woordvoerder van de Vlaamse minister-president dinsdagavond gereageerd op het bericht van Het Laatste Nieuws over een tweede politieverslag.

In het VRT-programma Terzake kwam het nieuws ook ter sprake in een debat tussen N-VA-fractieleider Peter De Roover en Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. ‘Er is nu gebleken dat er een tweede, omstandiger politierapport was, en dat het parket meteen op de hoogte was van het filmpje. Dan is het natuurlijk heel sterk dat het parket op geen enkel moment, niettegenstaande de wettelijke verplichting, de hiërarchische overheid op de hoogte heeft gebracht van het feit: hier is iets gaande’, aldus De Roover.

Van Hecke stelde op zijn beurt vast dat er ook voor justitie nog heel veel vragen overblijven die een vervolg moeten krijgen. ‘Als het parket vaststelt dat een politieagent gedrag vertoont dat onaanvaardbaar is, en een Hitlergroet is dat, dan moet hij dat melden aan de hiërarchie. Dat is niet gebeurd. Op verschillende momenten is de kans gemist om de hiërarchie op hoogte te brengen’, zei het Kamerlid.

Partner Content